Zdravniška zbornica zahteva preklic izjav premierja Goloba. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Zdravniška zbornica zahteva preklic izjav premierja Goloba. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Odhod strokovnjakov, sploh z določenih področij, ki so že zdaj delno v zasebnih vodah, bo gotovo pospešen, predvsem govorim o maksilofacialni kirurgiji, ortopediji, okulistiki, plastični kirurgiji, dermatologiji, radiologiji," je dejala Larisa Kragelj iz skupine Mladi zdravniki Slovenije.

Papir prenese vse, predlagane spremembe so pesek v oči javnosti in daleč od realnosti, tako slovenskega zdravstva ne bomo rešili, poudarja Fides. "Nalaga več dela tistim, ki so v sistemu, in to bo še dodatno odvračalo zdravnike, ki bodo iskali boljše delovne razmere drugje," poudarja predsednik sindikata Fides Damjan Polh. "Če kdaj, je zdaj čas, da stopimo skupaj in nekaj naredimo," je dodal.

"V pripravo te novele smo šli zato, ker zdravniki delajo drugje, ker zdravniki odhajajo v zasebni sektor, delajo po različnih pogodbah, ki so davčno ugodnejše, zato zmanjkuje zdravstvenega osebja v javnih zdravstvenih zavodih," se je na kritike odzvala ministrica Valentina Prevolnik Rupel.

Zakon o zdravstvu razburja zdravništvo

Medtem Zdravniška zbornica Slovenije ostro zavrača izjavo predsednika vlade Roberta Goloba, v kateri je obtožil zaposlene v javnih bolnišnicah, češ da "nekateri tam delajo malo, lahko celo nič," in "vozijo paciente v svoja zasebna podjetja ter umetno ustvarjajo čakalne vrste."

"To so obtožbe, ki ne temeljijo na preverjenih podatkih in ki ustvarjajo nevarno in lažno sliko o zdravstvenem sistemu ter zdravnikih. Zdravniki so že predolgo tarča neutemeljenih napadov in prav takšne izjave najvišjih predstavnikov oblasti prispevajo k naraščanju sovražnega govora, nestrpnosti ter celo fizičnega nasilja nad tistimi, ki v teh neznosnih razmerah še vedno vztrajajo v javnem zdravstvu. Če vlada ni sposobna urediti razmer v zdravstvenem sistemu, naj se vsaj vzdrži škodljivih izjav, ki spodbujajo mestoma prav javni linč nad zdravniki in drugimi zdravstvenimi delavci, ki vsakodnevno, pogosto prek svojih zmožnosti, skrbijo za paciente," še opozarjajo v Zdravniški zbornici in pozivajo premierja Goloba, da prekliče svoje izjave ali pa javno dokaže resničnost teh trditev.

Kersnič: Ne smemo pozabiti, da imamo na razpolago tudi tujino

V oddaji Odmevi je gostoval Boštjan Kersnič, strokovni direktor novomeške bolnišnice, član zdravniške zbornice in v njej predsednik odbora za bolnišnično in specialistično zdravstvo. Pojasnil je, da v Sloveniji pri zdravniških storitvah samo 2,7 odstotka bruto prometa opravijo zasebniki, vse drugo se opravi v javnih bolnišnicah.

"Zdravniki smo vedno prikazani kot dežurni krivci. Če bomo prisilili ljudi, da se bodo morali odločiti med zasebnim in javnim, bodo lahko zelo kritične posledice. Mladi zdravniki so pred dvema letoma naredili raziskavo, v kateri so ugotovili, da se bo več kot 48 odstotkov ljudi, ki delajo v javnem zdravstvenem sistemu, odločilo za vstop v zasebni sektor. Ne smemo pozabiti, da imamo na razpolago tudi tujino," je poudaril Kersnič.

Tudi Tadej Peter Dovšak, predstojnik oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo v UKC-ju Ljubljana, opozarja na negativne posledice: "Na naši kliniki nas je bilo pred letom dni zaposlenih 14, trenutno nas je 11. Če bo novela sprejeta, lahko predvidevam, da bolnikom ne bomo mogli več nuditi oskrbe tako, kot jim jo nudimo zdaj oziroma bo to morda konec maksilofacialne kirurgije v Sloveniji. V javnem sektorju maksilofacialni kirurgi večinoma delujemo na področju oralne kirurgije. Te operacije se ne izvajajo v zasebnem sektorju, saj so podplačane in ekonomsko nezanimive. Po drugi strani pa vse te operacije in vsaka obravnava teh bolnikov zahteva multidisciplinarni pristop, od zobozdravnikov do specialistov plastične kirurgije. Zato lahko to deluje samo znotraj vrhunskega terciarnega centra, kar UKC po mojem mnenju še vedno je."

Celoten pogovor si lahko ogledate v spodnjem videu!

Kersnič z zdravniške zbornice in Dovšak iz UKC-ja Ljubljana o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti