Iniciativa slovenskih zdravnikov je neetična, je sklenilo častno razsodišče zdravniškega društva. Foto: Pixabay
Iniciativa slovenskih zdravnikov je neetična, je sklenilo častno razsodišče zdravniškega društva. Foto: Pixabay

Iniciativa slovenskih zdravnikov je namreč na začetku novembra na različne politične in zdravstvene institucije naslovila poziv k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov proti covidu-19. Podpisalo ga je 38 zdravnikov in zobozdravnikov.

Predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina. Foto: BoBo
Predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina. Foto: BoBo

Komisija za medicinsko etiko je ta poziv ocenila kot neetičen. Ugotavljali so tudi, da so omenjeni poziv podpisali zdravniki, ki ne delajo na področjih, katerih strokovna dolžnost je, da oblikujejo ukrepe, s katerimi je epidemijo mogoče zajeziti. Obe poklicni organizaciji slovenskih zdravnikov je komisija za medicinsko etiko tudi pozvala, da se opredelita do strokovno oporečnega javnega ravnanja svojih članov in ukrepata v okvirih njihovih pristojnosti.

Častno razsodišče zdravniškega društva je tako sporočilo, da podpira stališča komisije za medicinsko etiko glede Iniciative slovenskih zdravnikov, ki nagovarjajo javnost s stališči, ki so v nasprotju z znanji moderne medicine. "Dejstvo je, da je zdravniški poklic v družbi deležen določenega spoštovanja, kar bi morali predstavniki zdravniške stroke upoštevati, saj s svojimi izjavami močneje vplivajo na delovanje posameznikov," so zapisali.

Ob tem so opomnili, da zdravniški kodeks, etična pravila in Hipokratova prisega ob prevzemu diplome medicinske fakultete od zdravnika kot posameznika zahtevajo delovanje skladno z zdravniškim poslanstvom in z dokazi podprto medicino. Zato častno razsodišče Iniciativo slovenskih zdravnikov ocenjuje kot neetično.