Javne uslužbenke Zdravstvenega doma Celje bodo glede na potrebe javnega zavoda in področne predpise uvrščene na sistematizirana delovna mesta. Foto: MMC RTV SLO
Javne uslužbenke Zdravstvenega doma Celje bodo glede na potrebe javnega zavoda in področne predpise uvrščene na sistematizirana delovna mesta. Foto: MMC RTV SLO

Stavkovni odbor je prekinil stavko zobozdravstvenih asistentk in medicinskih sester v javnih ambulantah Zdravstvenega doma Celje, saj je v ponedeljek z vodstvom doma dosegel stavkovni sporazum, je sporočil predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukandinovič.

Uslužbenke uvrščene na sistematizirana delovna mesta
Dodal je še, da bodo tudi druge javne uslužbenke Zdravstvenega doma Celje glede na potrebe javnega zavoda in področne predpise uvrščene na sistematizirana delovna mesta. Celjski zdravstveni dom je na podlagi razlage obeh kolektivnih pogodb za področje zdravstva priznal zakonitost stavke in bo tako stavka plačana.

Izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij, ki je bila ena od stavkovnih zahtev, je lahko na podlagi mnenja Računskega sodišča tvegana za Zdravstevni dom Celje in za zaposlene, sta ugotovili obe pogajalski strani. Med pogajanji sta zato razveljavili tisti del stavkovnega sporazuma, ki se je na to izplačilo nanašal. Vukadinovič je še poudaril, da se bodo vsa morebitna nesoglasja reševala skozi socialni dialog.

Vir spora nove kolektivne pogodbe
Skladno z razlagami obeh odborov bodo kolektivne pogodbe petih zdravstvenih tehnikov, ki so si pridobili izobrazbo zobozdravstvenega asistenta pred letom 1985, prerazporedili na delovno mesto zobozdravstveni asistent. Preostale medicinske sestre, ki delajo na področju zobozdravstva, bodo razporejene na enaka delovna mesta. Če bodo v prihodnosti razporejene na zahtevnejša delovna mesta v zobozdravstvu, bodo morale pridobiti poklicno kvalifikacijo ali dokazila o spceialnih znanjih.

Vir spora v celjskem zdravstvenem domu je bila sicer nova kolektivna pogodba, po kateri se je na seznamu delovnih mest pojavil naziv zobozdravstveni asistent, ki je uvrščen za tri plačilne razrede višje glede na medicinske sestre v drugih ambulantah. Ta naj bi bil namenjen zahtevnejšim delovnim mestom v zobozdravstvu, v Zdravstvenem domu Celje pa so zatrjevali, da takih delovnih mest nimajo.