Računsko sodišče je imelo nekaj pripomb na poslovanje ZZZS-ja. Foto: MMC RTV SLO
Računsko sodišče je imelo nekaj pripomb na poslovanje ZZZS-ja. Foto: MMC RTV SLO

Računsko sodišče je ugotovilo še, da je ZZZS leta 2009 v bilanci stanja neupravičeno izkazal 300.000 evrov za predujem za nakup poslovnih prostorov in neupravičeno izkazal dolgoročne obveznosti iz poslovanja v znesku 1.237.500 evrov ter hkrati neplačane odhodke za prav tak znesek, ki predstavlja drugi del kupnine za poslovne prostore. Zavodu je zato izreklo mnenje s pridržkom.

V zavodu zagotavljajo, da je šlo pri tem le za knjiženje na napačen konto, napačno beleženje pa je bilo ustrezno preknjiženo že v času revizije. Poudarili so, da javna sredstva niso bila v ničemer oškodovana.

Javna naročila v nasprotju s predpisi
Kot ugotavlja računsko sodišče, zavod tudi ni posloval v skladu s predpisi o javnem naročanju pri oddaji javnih naročil za letalske prevoze in nastanitvene aranžmaje ter za nadgradnjo računalniške opreme v skupnem znesku 1.328.602 evrov.

V ZZZS-ju odgovarjajo, da je zavod kljub temu zagotovil gospodarno porabo sredstev, saj se je izpogajal za ustrezno nižjo ceno. Ugotovljena nepravilnost se nanaša bolj na "drobno neskladnost" v zvezi z merilom, ki se nanaša na ceno, saj to merilo ni bilo dovolj upoštevano, še trdijo.