ZZZS meni, da je Medicor neupravičeno zaračunal svoje storitve. Foto: BoBo
ZZZS meni, da je Medicor neupravičeno zaračunal svoje storitve. Foto: BoBo

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je v nadzoru podrobno pregledal 132 primerov akutne bolnišnične obravnave, ki so jih izvedli v Medicorju lani. Po njihovih ugotovitvah je Medicor v kar 131 primerih previsoko obračunal vrednost operacije v skupnem znesku skoraj 815.000 evrov. Zato je ZZZS Medicorju zaračunal tudi pogodbeno kazen v višini 2.000 evrov.

A v Medicorju so prepričani, da niso ravnali napak, zato bodo ugotovitve ZZZS-ja izpodbijali. V ta namen so že pridobili pravno mnenje Lojzeta Udeta ter mnenje avstralskega centra za klasifikacijo v zdravstvu, ki je razvil sistem skupin primerljivih primerov (pravila kodiranja akutnih bolnišničnih obravnav, ki so jabolko spora).

Predsednica uprave Medicorja Marjeta Zorc je ob tem opozorila, da ZZZS za zahtevne operacije na odprtem srcu plačuje 8.300 evrov, medtem ko je povprečna cena teh vrst zdravljenja v tujini med 30.000 in 40.000 evrov. O tej težavi bodo v sredo govorili tudi na izredni seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki je sklicana na zahtevo poslancev SDS-a.