Samo Fakin, direktor ZZZS-ja, je po mnenju ministrstva ravnal samovoljno in manipulativno. ZZZS očitke zavrača. Foto: MMC RTV SLO
Samo Fakin, direktor ZZZS-ja, je po mnenju ministrstva ravnal samovoljno in manipulativno. ZZZS očitke zavrača. Foto: MMC RTV SLO
ZZZS
ZZZS je vrnil vse milijone, ki jih je Durs nakazal zaradi napake v sistemu. Foto: MMC RTV SLO

Da je bil denar vrnjen v proračun, so potrdili na ministrstvu za finance, kjer so tudi dejali, da s svojim ravnanjem nikakor niso ogrozili izplačila plač zaposlenih v zdravstvu. Generalni direktor ZZZS-ja Samo Fakin je celotno vsoto sredstev želel vrniti le dan po podpisanem sporazumu, ki je zavodu sicer dovoljeval, da sredstva vrne v več obrokih do konca leta.

Ministrstvo: Kot kaže, plače nikoli niso bile ogrožene
Ker je zavod denar že vrnil, je ministrstvo prepričano, da so trditve zavoda, da denarja ne more vrniti tako hitro (prvi rok je bil tridnevni op. a.) in da so zahteve po vračilu neupravičene, izmišljene. Ministrstvo tako meni, da zavod nikoli ni imel težav z izplačili plač v zdravstvu, ampak so bile te trditve le oblika nedopustnega pritiska na ministrstvo.

Na ministrstvu celo menijo, da je zavod skušal z vračilom denarja zavlačevati zato, da bi s tem, ko bi denar vrnil šele prihodnje leto, "umetno izboljšal svoj letošnji poslovni rezultat". Ministrstvo prav tako zavrača trditve, da je ogrožalo izplačilo plač v zdravstvu, in zatrjuje, da je bilo že v petek pripravljeno zagotoviti potrebno likvidnostno posojilo vsem zavodom, ki bi se zaradi zapleta znašli v likvidnostnih težavah.

ZZZS: Zavaja ministrstvo
Odzvali so se tudi v ZZZS-ju, kjer so odziv ministrstva označili za grob poskus zavajanja in poskus osebne diskreditacije generalnega direktorja zavoda in ustanove same. Tiskovni predstavnik ZZZS-ja Damjan Kos je dejal, da je zavod ves čas pripravljen vrniti denar, a ob pogoju, da ustreznost višine zneska potrdi tudi Računsko sodišče, saj zavod še vedno dvomi o ustreznosti preteklega in zdajšnjega poslovanja Dursa.

Na zavodu so zagotovilo, da bo Računsko sodišče preverilo ustreznost zneska, dobili šele 8. novembra, po posredovanju ministra za zdravje in podpisu dogovora med obema ministrstvoma in zavodom. Predtem pa sta Durs in finančno ministrstvo denar zahtevala brezpogojno, brez kakršnih koli dokazil in specifikacij zneska, je dodal Kos.