Gospodinjstvom bodo na voljo elektronske komunikacijske storitve s prenosno hitrostjo najmanj 100 Mb/s. Foto: Pixabay
Gospodinjstvom bodo na voljo elektronske komunikacijske storitve s prenosno hitrostjo najmanj 100 Mb/s. Foto: Pixabay

Z javnim razpisom želijo omogočiti sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij v gorenjski, goriški, obalno-kraški, osrednjeslovenski, primorsko-notranjski, savinjski, zasavski in posavski statistični regiji ter v statistični regiji jugovzhodna Slovenija.

Za zahodno kohezijsko regijo je na voljo 9,49 milijona evrov, za vzhodno pa 12,19 milijona evrov. Skladno s ponedeljkovo odločitvijo službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval nekaj več kot 17,3 milijona.

Z javnimi sredstvi naj bi v prihodnjih treh letih omogočili gradnjo infrastrukture na območjih, kjer vsem gospodinjstvom dostopovna širokopasovna omrežja naslednje generacije še niso na voljo in hkrati ni tržnega interesa za gradnjo teh omrežij. Gospodinjstvom bodo na voljo elektronske komunikacijske storitve s prenosno hitrostjo najmanj 100 Mb/s.

Sorodna novica Dostop do interneta - temeljna človekova pravica?

S to odločitvijo želi vlada prispevati k zmanjševanju razlik in izenačevanju izhodiščnih možnosti na vseh koncih države ter narediti nove korake v smeri cilja, da noben del Slovenije ne bo zapostavljen.

Od maja do septembra

Na razpisu lahko kandidirajo registrirani operaterji elektronskih komunikacij. Za predložitev vlog imajo za prvo odpiranje čas do 27. maja, za drugo do 24. junija, za tretje do 29. julija, za četrto do 26. avgusta, za peto pa do 30. septembra.
To je peti javni razpis za gradnjo širokopasovnih omrežij na belih lisah.

Nazadnje so na četrtem razpisu (GOŠO 4), na katerem je bilo na voljo do 29,5 milijona evrov, od tega 18,9 milijona evrov za vzhodno kohezijsko regijo in 10,6 milijona evrov za zahodno, izbrali podjetji GVO in Runetec. Podjetje GVO bo širokopasovno omrežje vzpostavilo na območju Ajdovščine, Runetec pa na območju Jesenic, Celja, Šmarja pri Jelšah in Laškega.

Do konca septembra 2023 naj bi bilo po načrtih širokopasovno omrežje na voljo še 6550 gospodinjstvom.