Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za preložitev so se odločili po številnih kritikah organizacij za zaščito zasebnosti in drugih organizacij, ki so opozarjale, da bi to pomenilo nevaren precedens.

Pojavljala se je tudi zaskrbljenost, da bi nov sistem lahko uporabljale oblasti v avtoritarnih državah.

Nova tehnologija bi omogočala skeniranje podob, tik preden bi se naložile na sistem za odročno shranjevanje iCloud Photos. Nato bi se te podobe primerjale z že znanim materialom, ki prikazuje spolne zlorabe otrok, v podatkovni bazi Nacionalnega centra za pogrešane in izkoriščane otroke.

Če bi se odkrilo ujemanje, bi fotografijo pregledal še človek, ki bi po potrebi uporabnika prijavil policiji, poroča BBC. Tehnologijo naj bi po prvotnih načrtih uvedli še letos.

Zdaj so iz Appla sporočili, da so se po kritičnih povratnih informacijah odločili, da si bodo vzeli še nekaj mesecev in razvili izboljšave.

Eden najglasnejših kritikov novega sistema je bila organizacija The Electronic Frontiers Foundation, ki je zbrala 25.000 podpisov uporabnikov Applovih naprav, ki nasprotujejo predvidenemu ukrepu.

Njena direktorica Cindy Cohn je dejala, da mora Apple storiti več kot le poslušati kritike, povsem mora opustiti načrte za uvedbo novega sistema.