Boeingovo letalo je zrušilo 16 let star rekord. Foto: EPA
Boeingovo letalo je zrušilo 16 let star rekord. Foto: EPA

Posebna izvedenka letala worldliner za dolga potovanja je vzletela v sredo v Hongkongu in nato pot nadaljevala proti vzhodu.

Po več kot polovici preletene celotne poti okoli sveta je letalo pristalo v Londonu, s 35 potniki in člani posadke na krovu. Letalo so pilotirali štirje piloti. Med potniki so bili predstavniki letalske družbe in morebitni kupci letala, ki se bo začelo uporabljati prihodnje leto.

Dozdajšnji rekord je znašal 17.100 kilometrov, leta 1989 pa ga je postavil Boeingov 747-400 jumbo jet, ki je brez postanka preletel 17.100 km med Londonom in Sydneyjem.

Nove strategije v poletih
S poletom so želeli v Boeingu potrditi strategijo, da bodo v prihodnosti dolgi poleti opravljeni med dvema točkama brez postankov. V družbi upajo, da bo rekord spodbudil letalske družbe k razmahu ponudb letov na dolgih progah, ki pomenijo ne samo prihranek na času, ampak tudi na gorivu. Največji Boeingov rival Airbus nasprotno stavi na polete na krajših razdaljah.

Neposredni tekmec 777-200LR-a je Airbusov A340-500, ki lahko doseže razdalje okoli 17.000 kilometrov. Nekaj družb je že napovedalo nakup novega prvaka, poroča BBC.