Raziskovalci so DNK izvzeli iz njegovega biološkega konteksta in ga uporabili kot gradnik drobnih nanometrskih objektov. Foto: Reuters
Raziskovalci so DNK izvzeli iz njegovega biološkega konteksta in ga uporabili kot gradnik drobnih nanometrskih objektov. Foto: Reuters

Majhne "čarobne naboje" je ustvarila skupina raziskovalcev z univerze McGill v Kanadi, vodja ekipe profesorica Hanadi Sleiman pa je pojasnila, da raziskava vključuje izvzetje DNK-ja iz njegovega biološkega konteksta. Tako DNK ne predstavlja več genetske kode za življenje, ampak je postal neke vrte gradnik drobnih nanometrskih objektov.

Z uporabo nove metode so znanstveniki ustvarili prvi primer DNK-ja nanocevk, ki lahko zajamejo in naložijo "tovor" ter ga nato hitro sprostijo, ko jim je pripojen ustrezen zunanji DNK-trak.

"Smo še daleč od zdravljenja s to tehnologijo"
Do zdaj so lahko DNK nanocevke izdelali le z zvijanjem dvodimenzionalnega traku DNK-ja v cilinder. Novo odkrita metoda pa omogoča, da se nanocevke izdelajo v kateri koli obliki. Lahko so zaprte in snov zadržijo ali porozne in snov sprostijo. Snovi, kot so zdravila, se tako lahko sprostijo, ko je prisotna določena molekula.

"Še vedno smo daleč od tega, da bi lahko bolezni zdravili s to tehnologijo. To je le korak v tej smeri. Raziskovalci se morajo naučiti , kako vzeti takšne DNK-nanostrukture, kot so te cevke, in jih vrniti nazaj v biologijo za reševanje problemov v nanomedicini," je opozorila Sleimanova.