Ukrajinci množični zapuščajo Kijev na prvi dan ruskega napada, 24. februarja. Foto: EPA
Ukrajinci množični zapuščajo Kijev na prvi dan ruskega napada, 24. februarja. Foto: EPA

Google je v nedeljo potrdil, da so po svetu onemogočili spremljanje prometnih razmer v živo v Ukrajini, hkrati pa tudi podatkov o zasedenosti lokacij, kot so trgovine in restavracije, poroča Reuters.

Dostop do teh informacij so po posvetovanjih, tudi z lokalnimi oblastmi, onemogočili za "varnost lokalnih skupnosti v državi", je še sporočil tiskovni predstavnik Googla Alex Krasov.

Sorodna novica Pogajanja med rusko in ukrajinsko stranjo potekajo v rezidenci Lukašenka: "Lahko se počutite varni."

Ukrajinske oblasti so medtem v soboto sporočile, da s cest umikajo prometne znake, da bi zmedle ruske vojake in s tem upočasnile rusko invazijo. Vladno podjetje za nadzor cest Ukravtodor je na Facebooku k umikanju prometnih znakov pozvalo tudi lokalne prebivalce, poročanje Reutersa povzema spletna stran Axios.com.

Prometne informacije v živo ostajajo na voljo ukrajinskim voznikom

Uporabniki aplikacije Google Maps lahko sicer še zmeraj vidijo, katere ceste v Ukrajini so zaprte, ne morejo pa spremljati prometnih podatkov v živo, kar vozniki običajno uporabljajo za spremljanje gostote prometa.

Prometne razmere v živo lahko sicer še zmeraj spremljajo potniki v Ukrajini, ki uporabljajo Google Maps za neposredno (angl. turn-by-turn) navigacijo, še poroča Reuters.

Prometne razmere v živo oz. gostota prometa je vidna v vseh evropskih državah z izjemo Ukrajine. Foto: Google Maps (zajem zaslona)
Prometne razmere v živo oz. gostota prometa je vidna v vseh evropskih državah z izjemo Ukrajine. Foto: Google Maps (zajem zaslona)

Brez opozoril o vojni

Na območju Ukrajine na aplikaciji Google Maps, ko do zemljevida dostopamo iz Slovenije, ni opaziti nobenih oznak, ki bi opozarjale na vojno v državi.

Google Maps je v zadnjih letih sicer v svoje zemljevide vgradil različna opozorila, denimo za naravne nesreče, napadalca z orožjem (angl. active shooter) in opozorila SOS.

Google Maps ob tem ni odgovoril na vprašanje Washington Posta, ali v Ukrajini uporabljajo opozorila SOS med rusko invazijo.

Na zemljevidu tudi beg iz Kijeva

Inštitut Middleburry je prek Googlovega zemljevida opazoval tudi množični beg prebivalcev iz Kijeva. "V starih časih bi morali čakati na dopisnika, da poroča o stanju na terenu. Danes lahko odpremo Google Maps in vidimo ljudi na begu iz Kijeva," je pred dnevi za Washington Post dejal profesor Lewis. Iz Ukrajine je zaradi vojne pobegnilo že okoli 400.000 civilistov, večinoma žensk in otrok.

Indija državljanom v Ukrajini svetovala uporabo aplikacije

Brezplačni navigacijski sistem Google Maps sicer velja za enega izmed najbolj uporabljanih na svetu. Indijsko veleposlaništvo je, denimo, v četrtek svojim državljanom v Ukrajini svetovalo, naj v primeru zvočnih siren, ki opozarjajo na napade, uporabijo Google Maps, da najdejo najbližje zaklonišče, poroča Washington Post.

Google Maps ob tem prav tako ni odgovoril na vprašanje Washington Posta, ali prikazujejo lokacije zaklonišč v državi. So pa na zemljevidih vidne lokacije postaj podzemne železnice, od katerih se številne uporabljajo kot zaklonišča, dodaja ameriški časopis.

V mestih Kijev in Mariupol potekajo spopadi med ukrajinsko in rusko vojsko. Pot med mestoma naj bi zdaj trajala 11 ur, na aplikaciji lahko preverite tudi hotele in restavracije ob poti, ni pa omembe vojne. Foto: Google Maps
V mestih Kijev in Mariupol potekajo spopadi med ukrajinsko in rusko vojsko. Pot med mestoma naj bi zdaj trajala 11 ur, na aplikaciji lahko preverite tudi hotele in restavracije ob poti, ni pa omembe vojne. Foto: Google Maps

Na Google Maps opazili začetek invazije

Google Maps se je petih dneh vojne v Ukrajini uporabljal tudi kot orodje za spremljanje razmer na terenu. Profesor Jeffrey Lewis z inštituta Middlebury za mednarodne odnose v Kaliforniji je tako že v četrtek ponoči na Google Maps opazil začetek invazije, še preden jo je Rusija uradno napovedala.

Skupaj s skupino študentov so ob 3.15 zjutraj opazili "prometni zastoj" pri ruskem kraju Belgorod blizu ukrajinske meje. Google Maps podatke o prometu pridobiva s spremljanjem lokacij mobilnih telefonov v realnem času. Številni mobilni telefoni, nagneteni na eni cesti, običajno nakazujejo na prometni zastoj.

Zelena barva na aplikaciji Google Maps pomeni, da promet poteka tekoče, temnordeča pomeni zastoj. Foto: Google Maps
Zelena barva na aplikaciji Google Maps pomeni, da promet poteka tekoče, temnordeča pomeni zastoj. Foto: Google Maps

Zastoj ali konvoj?

Lewis in ekipa so "zastoj" pri Belgorodu opazili sredi noči, ko je bilo še veliko prezgodaj za prometno konico na poti v službo. Zaradi nenavadnega dogajanja so analizirali dostopne satelitske posnetke z območja in ugotovili, da gre za premik ruske vojske proti Ukrajini.

Google Maps naj sicer podatkov o zastoju pri Belgorodu ne bi pridobili prek prenosnih telefonov ruskih vojakov. Ruski vojaki so se namreč premikali, tako da to ne bi pokazalo zastoja. Namesto tega naj bi "zastoj" nastal zaradi civilistov, ki jih je vojska za namen premika svojih enot ustavila na cestah, predvideva Lewis.

Selektivno prikazovanje Krima

Google Maps se je v preteklosti sicer večkrat znašel na udaru kritik zaradi selektivnega prikazovanja zemljevidov različnim uporabnikom. Tipičen primer je ukrajinski polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Google je ruskim uporabnikom mejo med ozemljem Krima in Ukrajine prikazal kot neprekinjeno mejno črto, ukrajinskim in vsem drugim uporabnikom pa kot črtkano črto.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.