Gobasti oblak nad Iranom bi povzročil neslutene posledice za vse človeštvo, opozarjajo znanstveniki. Foto: RTV SLO
Gobasti oblak nad Iranom bi povzročil neslutene posledice za vse človeštvo, opozarjajo znanstveniki. Foto: RTV SLO
Plutonij, ki je potreben za izdelavo jedrskega orožja, naj bi imelo v lasti kar 40 držav! Foto: EPA
Tanjšanje ozonske plasti pomeni katastrofo velikih razsežnosti. Foto: EPA

Eksplozijam bi sledila 10-letna jedrska zima. Gospodarstvo, posebej kmetijstvo, bi bilo uničeno, opozarjajo znanstveniki, ki so se srečali v San Franciscu.

Nevarnost ogromnih ozonskih lukenj
Takšen napad bi povzročil tudi tanjšanje ozonske plasti okrog Zemlje katastrofičnih razsežnosti, menijo znanstveniki. Ozon, ki Zemljo varuje pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki iz vesolja, bi lahko ponekod opolnoma izginil, posledice za človeštvo pa bi bile nepojemljive.

Uradno naj bi imelo jedrsko orožje sedem držav: ZDA, Velika Britanija, Rusija, Pakistan, Kitajska, Indija in Francija. Napol uradno je to priznal Izrael, lani pa je o razvoju atomske bombe mednarodno skupnost opozorila tudi Severna Koreja. Plutonij ali uran, potrebna za izdelavo takšnega orožja, naj bi imelo še 32 držav, med njimi pa mednarodno skupnost najbolj skrbijo jedrske ambicije arabskih držav.

Izraelski piloti naj bi se že urili za napad
Britanski časopis Sunday Times je pred kratkim poročal, da naj bi izraelska vojska pripravljala načrt za uničenje iranskih objektov za bogatenje urana. Uporabili naj bi atomske bombe majhne moči, ki bi uničile podzemne iranske vojaško-znanstvene komplekse v Natancu, Isfahanu in Araku. Konvencionalno orožje naj ne bi zadoščalo, pravijo vojaški viri, saj je Iran vse objekte izjemno dobro utrdil. Izrael bi z uničenjem obratov, kjer po namigovanjih poznavalcev Iran razvija lastno jedrsko orožje, preprečil "drugi holokavst", so zatrdili dobro obveščeni krogi.

Izrael je poročanje časopisa sicer zavrnil kot absurdno, Teheran pa svari pred povračilnimi ukrepi.

R. S./RTV SLO