Na univerzi trenutno še nimajo informacij o tem, kdaj bo sistem znova vzpostavljen. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Na univerzi trenutno še nimajo informacij o tem, kdaj bo sistem znova vzpostavljen. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

Na univerzi so dopoldne potrdili napad: "Na Univerzi v Mariboru smo bili 23. oktobra 2024 zvečer po 20. uri žrtev obsežnega kibernetskega napada. Smo v stiku z ustreznimi organi in IT-strokovnjaki. Intenzivno se trudimo z vzpostavitvijo sistema, hkrati pa z organizacijo delovnega in pedagoškega procesa."

O kibernetskem incidentu so bili obveščeni tudi na SI-CERT-u. Sporočili so, da mariborski univerzi nudijo metodološko podporo pri izvajanju preiskave in ponovni vzpostavitvi delovanja informacijskega sistema. Prizadetim uporabnikom svetujejo, da spremljajo obvestila univerze in upoštevajo njihova navodila.

Z informacijo, da naj bi se zgodil vdor v informacijski sistem, je bila seznanjena tudi policija. Kot so zapisali na Policijski upravi Maribor, trenutno potekajo intenzivne kriminalistične dejavnosti v povezavi s tem. Preverjajo vzrok in obseg ter druge okoliščine in morebitne posledice dogodka, pri čemer dejavno sodelujejo z oškodovanci.

Po poročanju Dejana Rata za Radio Slovenija se na univerzi s pomočjo strokovnjakov trudijo vzpostaviti sistem, hkrati pa se ukvarjajo tudi z organizacijo delovnega in pedagoškega procesa. Onemogočena je namreč prijava na računalnikih v predavalnicah, zaradi nedostopnosti pedagoškega gradiva so predavanja in vaje okrnjeni.

Da je zadeva zelo resna, je potrdil IKT-koordinator na mariborski Filozofski fakulteti Peter Zrinski: "Zdaj trenutno nam ne deluje internetna povezava, ne deluje prijava v akademski informacijski sistem, namenjen prijavi na izpite in podobno. Ne deluje e-pošta ne za zaposlene ne za študente. Tudi v kadrovski in finančni službi ne delujejo aplikacije oz. kadrovski informacijski sistem."

Zrinski je ob tem pojasnil, da trenutno še nimajo informacij o tem, kdaj bo sistem znova vzpostavljen.

Mariborska univerza je žrtev obsežnejšega kibernetskega napada. Foto: Shutterstock
Mariborska univerza je žrtev obsežnejšega kibernetskega napada. Foto: Shutterstock

Na računalniškem centru univerze so že predtem pojasnili, da so trenutno delno ali popolnoma nedostopni internet, študentske e-storitve, e-storitve za zaposlene v strokovnih službah, onemogočeni sta domenska prijava v računalnike v predavalnicah in računalniških učilnicah ter prijava v storitve z digitalno identiteto univerze, prav tako pa ni mogoče uporabljati e-poštnih predalov zaposlenih in drugih storitev.

Ob tem so študente in zaposlene obvestili, da bodo zunanje storitve, na primer M365 ali Teams, ostale delujoče do preteka veljavnosti seje. Če uporabniki geslo, uporabljeno pri digitalni identiteti univerze, uporabljajo tudi na drugih storitvah, naj ga tam takoj spremenijo, so še pozvali.

Kakšna je škoda, kdaj bo odpravljena oziroma in ali so na Univerzi v Mariboru že prejeli kakšne finančne zahteve hekerjev, še ni znano, je še poročal Dejan Rat.

Univerza v Mariboru tarča večjega kibernetskega napada