Foto:
Foto:
Uporabniki bodo za spremljanje programov v 3D-tehniki potrebovali bodisi navaden televizor s polarizacijskimi očali bodisi televizorje s posebno matriko, ki vsebuje miniaturna zrcala, pri katerih za spremljanje 3D-slike ne potrebujemo očal. Foto: EPA

Angleška televizijska hiša Sky je začela srednjeročni projekt izgradnje infrastrukture, ki bi omogočala prenos TV-signalov v treh dimenzijah. V zadnjih nekaj mesecih so tako s posebnim sistemom videokamer opravili kar nekaj snemanj športnih dogodkov, ki so jih premierno prikazali v kinodvorani v Londonu. Posnete so bile nekatere tekme ragbija, boksarski dvoboj, pa tudi nogometna tekma Lige prvakov.

Polarizacijska očala ali miniaturna zrcala na TV-ju
Uporabniki bodo za spremljanje programov v 3D-tehniki potrebovali bodisi navaden televizor s polarizacijskimi očali bodisi televizorje s posebno matriko, ki vsebuje miniaturna zrcala, pri katerih za spremljanje 3D-slike ne potrebujemo očal. Po trditvah predstavnikov podjetja dodatno kodiranje za prikaz tretje dimenzije ne bo zahtevala bistvene spremembe zdajšnje infrastrukture pri uporabnikih, saj lahko nemoteno uporabijo sedanje dekoderje za visoko ločljivost.

Pri TV-hiši Sky za zdaj še ne želijo napovedovati, kdaj bo na voljo TV-kanal s 3D-programi, neuradno pa jih lahko pričakujemo v naslednjih nekaj letih. Sky pa ni edini, ki se usmerja k 3D-tehnologiji. Disneyjeva priznana tovarna risank Pixar je tako napovedala, da bodo vse risanke od naslednjega leta dalje na voljo tudi v 3D-tehniki.

Novico je napisal uporabnik Vladimir Djurdjič.