Napravica, ki združuje mobilni telefon in mp3-predvajalnik. Foto: Reuters
Napravica, ki združuje mobilni telefon in mp3-predvajalnik. Foto: Reuters
Sonyjeva predvajalnika NW-A3000 in NW-A1000
Baterija na novih Sonyjevih predvajalnikih zdrži dlje kot na kultnih Applovih iPodih. Foto: EPA

Prodaja mobilnih telefonov, ki lahko shranijo in predvajajo tudi do 1.000 pesmi, naj bi do leta 2010 z letos prodanih 94 milijonov narasla na skoraj 800 milijonov prodanih mobilnih mp3-telefonov. Zato ni čudno, da tudi velikani, kakršna sta Sony Ericsson in Motorola, vse upe polagajo v razvoj mobilnih telefonov z mp3.

iPod mobilni telefon?
Na razvoj mobilnih telefonov se je odzval tudi Apple in pred časom patentiral besedno zvezo Mobile Me in prilil olje na ogenj govoricam, da že razvija mobilni mp3-telefon.

Apple ima na svetovnem trgu mp3-predvajalnikov s svojimi iPodi 55-odstotni tržni delež, v ZDA pa obvladuje kar 70-odstotkov tega trga. Del zaslug za tolikšen uspeh imajo gotovo tudi iTunesi, ki omogočajo sila enostaven prenos pesmi z osebnega računalnika na iPoda, uporabnik pa jih lahko namesti tudi na računalnik z Microsoftovimi Windowsi.

Konkurenca ne počiva
Podjetje pod vodstvom Steva Jobsa ni osamljeno v razvoju mp3-predvajalnikov - Sony je tako lani predstavil svojo različico predvajalnika (poimenovali so ga mp3- vokman) in požel uspeh predvsem na račun zmogljivejše baterije, ki je, kot kaže, najbolj vidna Applova težava. Lonček pa k rastoči industriji pristavljata tudi Panasonic in Kenwood, ki gradi predvsem na boljši kvaliteti zvoka, kot je Applova.

Vstopa tudi Microsoft
Prvi korak naj bi naredil tudi Microsoft, ki naj bi v kratkem predstavil napravico z zdaj še delovnim imenom Origami. Ta bo neke vrste mešanec med Applovim iPodom in Sonyjevim PlayStation Portablom, omogočala pa bo predvajanje filmov, glasbe, igranje iger in brezžični dostop do medmrežja.