Etilen, ki se izloča ob zorenju sadja in zelenjave, so začeli preučevati okoli leta 1940. Foto:
Etilen, ki se izloča ob zorenju sadja in zelenjave, so začeli preučevati okoli leta 1940. Foto:
Melone, hruške in breskve spadajo med vrste sadja, za katere je najtežje ugotoviti, kako zrele so.

Pridelovalci in prodajalci sadja in zelenjave vsako leto zavržejo tisoče kilogramov pridelka, ker zori hitreje, kot predvidevajo, in ne pride pravočasno na prodajne police. Ni posebnega načina, da bi lahko preizkusili, ali je sadje, ki je na zunaj videti zrelo, v resnici okusno.

Mark Riley je zato oblikoval nalepko, ki bo uporabniku s pomočjo zaznavanja plina etilena, ki se izloča ob zorenju, povedala, ali sta sadje in zelenjava dovolj zrela.

Nalepka se bo iz bele barve spreminjala v modro, več kot bo etilena, bolj modra bo nalepka. Vendar nalepka ne bo pomodrela takoj, za to bo treba počakati od 24 do 48 ur, in ne bo zaznala prezrelega sadja in zelenjave.

Ne bo uporabna na vseh vrstah sadja, saj nekatere ne proizvedejo dovolj etilena, da bi ga nalepka lahko zaznala. Nalepka bo pridelovalcem sadja in zelenjave na voljo prihodnje leto, kupci v trgovinah jo bodo lahko uporabljali čez približno dve leti, stala pa bo manj kot dva tolarja.