Na raketoplanu je sedemčlanska ekipa. Foto: Reuters
Na raketoplanu je sedemčlanska ekipa. Foto: Reuters
Raketoplan bo na Mednarodno vesoljsko postajo prepeljal tudi tovor, med katerim sta kuhinja in stranišče. Foto: Reuters

Raketoplan je bil izstreljen ob napovedanem času: v petek ob 19.55 po krajevnem času oziroma ob 1.55 zjutraj v soboto po srednjeevropskem. Opazovalci izstrelitve so lahko uživali v lepem nočnem prizoru, ki ga je popestrila polna luna.

Med posadko pet moških in dve ženski
Raketoplan Endeavour je proti Mednarodni vesoljski postaji ponesel posadko petih moških in dveh žensk, ki bodo v vesolju ostali najmanj 15 dni, v tem času pa bodo zaposleni kot inštalaterji. V vesolje so namreč ponesli dve spalnici, kuhinjo in stranišče, ki jih bodo namestili skupaj s tremi stalnimi člani posadke na postaji.
Vse pripravljeno za vesoljsko praznovanje zahvalnega dne
Na postaji bo po novem tudi hladilnik, kovčki astronavtov pa so polni dobrot za praznovanje ameriškega zahvalnega dne. Dodatne sobe bodo omogočile povečanje stalne posadke na postaji s treh na šest članov, kar naj bi se zgodilo junija prihodnje leto. Na postaji bodo namestili tudi nov sistem za reciklažo urina in kondenzacije v pitno vodo, pa tudi nekaj naprav za telovadbo.

Mednarodna vesoljska postaja kmalu z novimi prostori
Mednarodna vesoljska postaja bo zdaj obogatena in bo skupaj štela pet spalnic, dve stranišči in dve kuhinji. Nasa namerava upokojiti raketoplane do leta 2010, do takrat pa je predvidenih še devet izstrelitev. Pozneje bodo astronavti Nase v vesolje potovali z novimi raketami, s pomočjo katerih se načrtuje tudi vrnitev človeka na Luno.

M. N.