Michel Roccati nikdar ni izgubil volje do okrevanja. Foto: Reuters
Michel Roccati nikdar ni izgubil volje do okrevanja. Foto: Reuters

Z isto tehnologijo so že pomagali še enemu paraliziranemu bolniku do te mere, da je lahko postal oče, poroča BBC.

Raziskava je bila objavljena v reviji Nature Medicine.

Michel Roccati je leta 2017 prestal hudo nesrečo z motorjem, v kateri se mu je hrbtenica povsem prelomila, v nogah pa še vedno ne čuti ničesar. A zdaj lahko s pomočjo elektronskega vsadka, kirurško pritrjenega na njegovo hrbtenico, hodi.

Nekdo tako poškodovan do zdaj še nikdar ni shodil. Raziskovalci poudarjajo, da to ni zdravilo za poškodbo hrbtenice in da je tehnologija še vedno prezapletena, da bi jo vsakodnevno uporabljali, ampak jo kljub temu pozdravljajo kot velik korak k izboljšanju kakovosti življenja.

Roccati sam tehnologijo označuje za "darilo": "Vstanem, se sprehodim, kamor želim, lahko se povzpnem po stopnicah – skoraj normalno življenje živim."

A ni bila samo tehnologija tista, ki je pripomogla k Michaelovemu okrevanju. Mladi Italijan ima močno voljo in je bil vse od nesreče dalje odločen, da napreduje, kolikor je to mogoče. "Včasih sem boksal, tekel in hodil na fitnes. Ampak po nesreči nisem več mogel delati stvari, ki sem jih imel rad. Kljub temu nisem pustil, da bi me to potrlo. Nikdar nisem prekinil rehabilitacije. Odločen sem bil, da rešim to težavo," je povedal.

Hitrost Michelovega okrevanja je osupnila tudi nevrokirurginjo Jocelyne Bloch iz laboratorija LNTM, ki mu je vsadila vsadek in pritrdila elektrode na posamezne živčne končiče. "Bila sem izjemno presenečena," je povedala. "Michel je absolutno neverjeten. S to tehnologijo bo samo še bolj in bolj napredoval."