Umetniška upodobitev solarnega jadra. Foto: www.planetary.org
Umetniška upodobitev solarnega jadra. Foto: www.planetary.org

Ameriška raziskovalna družba Planetary Society je sporočila, da so tri sledilne postaje v Tihem oceanu, Rusiji in na Češkem dobile signale, vendar je plovilo v nižji orbiti kot so načrtovali.

Kot je dejal Bruce Murray, eden od sponzorjev projekta, je dobra novica, da plovilo očitno deluje, slaba pa je, da ne vedo, kje je.

Rusi menijo, da je satelit izgubljen
Ruski strokovnjaki pa menijo, da lahko glede na podatke, ki jih imajo, skoraj 100-odstotno predvidevajo, da je satelit izgubljen. Ameriški strokovnjaki so najverjetneje slišali kak drug signal, je menil neimenovan ruski strokovnjak za rakete.

Cosmos 1 je zasebni projekt
Cosmos 1 je zasebni projekt skupine vesoljskih navdušencev, s katerim želijo pokazati, da lahko tudi s skromnim proračunom pridejo v vesolje. Na plovilu od Sonca odsevajo delci svetlobe - fotoni - ki ga porivajo naprej. Nekateri znanstveniki menijo, da so solarna plovila cenejša in hitrejša oblika vesoljskih raziskav.

Svojega imajo že ZDA, Evropska unija in Japonska, vendar ga še niso preizkusili v vesolju. Cosmos 1 je izdelala ruska agencija Lavočkin, izstrelila pa ga je ruska jedrska podmornica