Prototip Googlovega Androida. Foto: Reuters
Prototip Googlovega Androida. Foto: Reuters

Mobilnik, ki naj bi v trgovine prišel oktobra, je sicer nastal v tovarnah tajvanskega podjetja HTC. Ameriški spletni velikan Google upa, da bo njegov Android, ki naj bi izboljšal hitrost in kakovost uporabe spleta na mobilnikih, postal vodilni operacijski sistem za mobilne telefone.

Pri razvoju odprtokodnega Androida sicer sodeluje koalicija prek 30 podjetij s področja proizvodnje prenosnih telefonov, čipov in programske opreme.

Predstavitev na svetovnem kongresu
V koaliciji, poimenovani Open Handset Alliance, so med drugim China Mobile, HTC, Intel, Motorola, Qualcomm, T-Mobile, Telefonica, LG in Ebay. Na trgu se bo novi sistem postavil proti sistemu Symbian, za katerim stoji največji svetovni proizvajalec prenosnih telefonov Nokia, in nekaterim drugim obstoječim sistemom, ki sodijo pod okrilje velikanov, kot sta Microsoft in Apple.

Na svetovnem kongresu mobilne telefonije v Barceloni februarja letos so prve prototipe prenosnih telefonov, ki imajo naložen operacijski sistem Android, predstavili ARM, Marvell, Qualcomm, NEC, Texas Instruments in ST Microelectronics.

C. R.