Grafika presaditve obraza. Foto: EPA
Grafika presaditve obraza. Foto: EPA

30 kirurgov barcelonske univerzitetne bolnišnice Vall d'Hebron je moškemu, ki si je v nesreči resno poškodoval obraz, v 24 urah operacij uspešno presadilo nos, ustnice, zobe in ličnice. Pacient je bil predtem podvržen devetim neuspešnim operacijam, preden so ga vzeli v upoštev za presaditev.
Vodja zdravniške ekipe, Joan Pere Barret, je novinarjem povedal, da je bil pacient zadovoljen s svojim novim videzom. Na vratu in čelu sicer še ima brazgotine, a jih bodo v prihodnosti prekrili.
"Pacient je teden dni po operaciji izrazil željo, da se vidi. Odzval se je izredno mirno in z zadovoljstvom, ko pa smo ga vprašali (s pomočjo pisanja in gest), kako se počuti, je odgovoril, da je zelo hvaležen in zadovoljen," je še povedal Barret.
Francozi prvi
Čeprav gre za prvo presaditev obraza v celoti, so delne presaditve že opravili v Franciji, ZDA, na Kitajskem in v Španiji. Prvo tovrstno presaditev sploh je leta 2005 v Amiensu prestala Francozinja Isabelle Dinoire, ki jo je zmaličil pes.
Leta 2008 je bila v ZDA izvedena prva skoraj popolna presaditev obraza. Pacientka Connie Culp, ki ji je obraz štiri leta pred tem poškodovala krogla, je od darovalca v 22 urah operacije na kliniki v Clevelandu dobila nov nos, zgornjo ustnico in ličnice.