Vesolje. Fotografija je simbolična in ne predstavlja zmogljivosti teleskopa. Foto: Dunaj PR
Vesolje. Fotografija je simbolična in ne predstavlja zmogljivosti teleskopa. Foto: Dunaj PR

Astronomi vesolja ne opazujejo samo z običajnimi teleskopi, saj vsa nebesna telesa niso vidna. Ena od takšnih nevidnih svetlob so tudi radijski valovi. Področje astronomije, ki se s tovrstnimi opazovanji ukvarja, imenujemo radijska astronomija, je pojasnil magister fizike in direktor zavoda za radijsko astronomijo Zaras Andrej Brešan.

"Opazovanje z njim si je nekoliko zahtevneje predstavljati. To ni navaden teleskop, v katerega pogledaš, ampak je teleskop, ki zbira radijski signal iz vesolja in ga potem prek elektronike obdela ter ga vidimo na računalniku," je pojasnil Brešan.

S pomočjo dobljenih parametrov je mogoče dobiti globlji vpogled v možnosti razvoja življenja drugod po vesolju, poleg tega pa bo jasnejši izvor vode na našem planetu. "Ta teleskop bo na začetku meril porazdelitev molekule OH v raznih smereh neba," je dejal Brešan.

Teleskop so izdelali sami s pomočjo donatorjev. Za njegovo postavitev so v Novi vasi zgradili kamnito hišico, v kateri bo tudi nadzorna soba. V okviru Evropske prestolnice kulture so se povezali z astronomskim društvom v bližnji Fari v Italiji in si tako zagotovili sto tisoč evrov za gradbeni del projekta in opremo. Kako bosta sodelovala v programu EPK-ja.

"Osnovali smo čezmejni projekt Nebo onkraj meja - Il cielo oltre i confini, ki je namenjen popularizaciji astronomije v naših centrih. Ideja je, da se bodo prirejali javni dogodki, namenjeni bodo širši javnosti," je še dejal Brešan.

Projekt gradnje in postavitve radijskega teleskopa na Krasu poteka v sodelovanju s fakulteto za matematiko in fiziko v Ljubljani, fakulteto za elektrotehniko v Ljubljani, univerzo v NG in Astronomskim društvom Kmica iz Murske Sobote.