Na namiznih računalnikih prevladuje operacijski sistem Windows. Foto: Reuters
Na namiznih računalnikih prevladuje operacijski sistem Windows. Foto: Reuters

Po izsledkih raziskave povprečen uporabnik prebiranju vsebin v slovenskih digitalnih medijih na namiznem računalniku dnevno nameni 51 minut, medtem ko za to dejavnost na mobilnih napravah porabi 10 minut.

Dostop do digitalnih medijev poteka predvsem na mobilnih napravah. Ta delež se je letos še okrepil in znaša 83,30 odstotka.

Kljub večji uporabi mobilnih naprav za dostop do digitalnih vsebin pa uporabniki ob iskanju informacij preživijo bistveno več časa na namiznih računalnikih kot na mobilnih napravah, je izsledke raziskave komentiral vodja iPROM Labsa Tomaž Tomšič.

"Ta trend kaže na pomembnost zagotavljanja kakovostne uporabniške izkušnje v obeh okoljih, saj vsako od njiju služi različnim potrebam in načinom uporabe," je dejal.

Med spletnimi brskalniki na namiznih računalnikih še naprej prevladuje Chrome z 58,63-odstotnim deležem. To je nekoliko manj kot leto prej, ko je bil delež pri 59,83 odstotka. Na drugem mestu med spletnimi brskalniki je bil Firefox, ki je svoj delež povečal z lanskih 15,70 odstotka na 16,34 odstotka. Microsoft Edge je svoj delež povečal z 12,76 odstotka na 13,93 odstotka, medtem ko je Safari z lanskih 8,11 odstotka padel na 7,77 odstotka.

Na namiznih računalnikih prevladuje operacijski sistem Windows, njegov delež je bil 83,93-odstoten. Applov MacOS ostaja na drugem mestu z 11,03-odstotnim deležem, medtem ko Linux predstavlja 5,04-odstoten delež.

Na mobilnih napravah kot operacijski sistem prevladuje Android s 57,14-odstotnim deležem, medtem ko operacijskemu sistemu iOS pripada 42,86-odstotni delež.

"Naši podatki kažejo na relativno stabilnost tržnih deležev operacijskih sistemov, med katerimi vsak sistem ohranja svojo nišo in prednosti, ki privabljajo specifične skupine uporabnikov," ugotavlja Tomšič.