Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) je v sodelovanju z mrežo Score objavil izsledke mednarodne raziskave o uporabi prepovedanih drog za leto 2020, v katero je bila četrtič vključena tudi Slovenija. Pri nas raziskavo koordinira Institut Jožef Stefan (IJS), iz katerega so tudi posredovali podatke o rezultatih.

V raziskavi je lani sodelovalo 99 mest iz 27 držav s skupno 50 milijonov prebivalcev. Vključenih je bilo šest slovenskih mest oz. območij, in sicer Ljubljana, Maribor, Koper, Novo Mesto, Velenje in Domžale-Kamnik.

Med slovenskimi mesti beleži najvišje masne obremenitve benzoilekgonina, ki je biomarker kokaina, MDMA-ja, ki je biomarker ekstazija, in metamfetamina Ljubljana, Velenje pa prednjači pri rabi amfetamina.

Vse povprečne masne obremenitve biomarkerjev v slovenskih mestih so bile sicer pod Scorovim povprečjem, z izjemo MDMA-ja v Ljubljani. Biomarker kokaina BE je bil tik pod povprečjem za Ljubljano in Koper.

V primerjavi z evropskimi in svetovnimi prestolnicami se slovenska mesta po vsebnosti benzoilekgonina uvrščajo v zgornjo polovico razpona vseh sodelujočih mest, glede na preostale biomarkerje pa v spodnjo polovico. Izjemi sta amfetamin v Velenju in MDMA v Ljubljani, ki sta v zgornji polovici razpona, navajajo na IJS-ju. Med preučevanimi drogami sta najbolj razširjena kokain in THC. Ta pričakovano prednjači po številu odmerkov.

Za zanesljivo napoved časovnih trendov je sicer potrebno vsaj petletno spremljanje, ki v Sloveniji še ni doseženo. Kljub temu pa na IJS-ju že zaznavajo nekatere specifične časovne trende uporabe posameznih drog za vsako sodelujoče slovensko mesto.

V Ljubljani največ kokaina, v Velenju amfetamina

Nižja uporaba drog v letu 2020

Tako so raziskovalci zaznali nižjo uporabo prepovedanih drog v Ljubljani v letu 2020 v primerjavi z letom 2019, z izjemo MDMA-ja, katerega uporaba je, upoštevajoč vse meritve, višja. V opazovanem štiriletnem obdobju kaže uporaba kokaina in THC-ja isti trend, splošno gledano pa nakazuje trend padanja. Manjša je tudi uporaba amfetamina, medtem ko je uporaba metamfetamina do leta 2019 naraščala, v letu 2020 pa je padla. Ljubljana je v raziskavi sodelovala četrto leto zapored.

Tretje leto so v raziskavo vključene Domžale s Kamnikom ter Maribor. V štajerski prestolnici so lani zabeležili nižjo uporabo prepovedanih stimulativnih drog v primerjavi z letom 2019 in nekoliko povečano uporabo THC-ja. V triletnem obdobju meritev so opazili najvišje vrednosti ostankov kokaina, amfetamina in MDMA-ja v letu 2019, a na osnovi zgolj treh zaporednih letnih meritev trenda uporabe drog še ne morejo napovedati, so navedli na IJS-ju.

Nižjo uporabo kokaina in amfetamina, primerljivo uporabo MDMA-ja ter povečano uporabo metamfetamina in THC-ja so lani zaznali na območju Domžale-Kamnik. V triletnem opazovanem obdobju opazimo trend upadanja uporabe amfetamina in naraščanje uporabe THC-ja.

Koper, Novo mesto in Velenje so v raziskavi lani sodelovali šele drugič. V Kopru je uporaba vseh prepovedanih drog na letni ravni upadla, izjema je metamfetamin, katerega raba je stagnirala. Manj prepovedanih stimulativnih drog so zaznali v Novem mestu, primerljivo uporabo prepovedanih drog pa v Velenju.

Meritve sicer vključujejo analizo tedenskih vzorcev še neprečiščenih odpadnih vod na prisotnost biomarkerjev štirih stimulativnih drog: kokaina (benzoilekgonin), ekstazija (3,4-metilendioksimetamfetamin, MDMA-ja), amfetamina in metamfetamina. Dodatno pa se določa tudi prisotnost biomarkerja tetrahidrokanabinola oz. THC-ja (11-nor-9-karboksi-THC, THC-COOH).

Večina obremenitev biomarkerjev v slovenskih mestih je bila sicer pod povprečjem mednarodne raziskave.