Ruski ledolomilci so zvrtali luknjo v 1,5 m debel led. Foto: EPA
Ruski ledolomilci so zvrtali luknjo v 1,5 m debel led. Foto: EPA
Zgodovinski dosežek Rusov

Posadka pod vodstvom Arturja Čilingarova naj bi na dnu postavila rusko zastavo iz titana in tako jasno pokazala, komu pripada območje, bogato z nafto in zemeljskim plinom. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ob uspehu odprave dejal, da je bil cilj te zbrati dokaze, da je morsko dno na severnem tečaju povezano z ruskim ozemljem na celini.

Največji izziv odprave je bilo iskanje poti na površino skozi 1,5 metra debel led, v katerega so ruski ledolomilci naredili odprtino.

Rusija želi lastništvo
Ruski strokovnjaki naj bi zbrali dokaze, da je greben Lomonosov podaljšek evroazijske celine in tako del ruskega ozemlja. Združeni narodi so doslej zavračali zahteve Moskve, ki si je želela prilastiti to področje, Moskva pa naj bi leta 2009 znova vložila prošnjo za lastništvo. Če bi ZN ugodil Rusom, bodo nadzirali območje več kot 460.000 kvadratnih kilometrov ozemlja, kar je skoraj polovica morskega dna pod Arktiko.

Sicer ima po mednarodnem pravu pet držav, katerih ozemlje se dotika arktičnega polarnega kroga (Rusija, ZDA, Kanada, Norveška in Danska), pravico do izkoriščanja ekonomskega področja 300 kilometrov od svojih obal, vendar pa Rusija želi še več - od leta 2001 si prizadeva dokazati, da je del arktičnega podmorja njena last.

Spomin na 15. stoletje
Prva se je na rusko prisvajanje morskega dna oglasila Kanada, ki je sporočila, da jo ruska taktika spominja na 15. stoletje in ne na resnični svet. "To ni 15. stoletje. Ne moreš kar iti okrog sveta, zatikati zastavice in govoriti: Lastimo si to ozemlje," je bil slikovit kanadski zunanji minister Peter Mackay, ki je dejal, da ni pretirano zaskrbljen, saj gre po njegovem mnenju le za šov Rusije. Kanada je sicer že pred mesecem dni napovedala gradnjo osmih patruljnih ladij, ki bodo narejene posebej za delovanje v zamrznjenih delih in bodo zagotavljale suverenost Kanade na arktičnih otokih.

C. R.

Zgodovinski dosežek Rusov