Raziskovalna sonda je za razliko od prejšnjih misij brez težav vstopila v orbito Marsa. Foto: Reuters
Raziskovalna sonda je za razliko od prejšnjih misij brez težav vstopila v orbito Marsa. Foto: Reuters
Veselje v Nasinem raziskovalnem laboratoriju
Nasini znanstveniki niso mogli skriti navdušenja ob uspešnem vstopu sonde v orbito, nekateri izmed njih pa so usodo raziskovanja Marsa povezovali prav s tokratnim uspehom misije. Foto: Reuters

To je velik uspeh za raziskovanje Marsa, saj do zdaj kar dvema tretjinama poslanih sond ni uspel preboj v orbito. Sondo so izstrelili avgusta lani, v dveletni misiji pa bo na Marsu skušala najti znake življenja in določiti možno pristajališče za morebiten pristanek človeške posadke čez nekaj let.

V šestih mesecih bo sonda Mars obkrožila 500-krat in pri tem preučevala površje planeta z zelo občutljivimi instrumenti, ki so sposobni raziskovati objekt na površju v velikosti pisalne mize. Sonda bo raziskovala tako atmosfero Marsa kot tudi samo površje in plasti pod njim.

Gre za najnaprednejšo sondo, ki so jo kadar koli poslali na tuj planet, nazaj na Zemljo pa bo lahko poslala desetkrat več podatkov kot vse prejšnje sonde skupaj in se bo do zdaj tudi najbolj približala Marsu. Okrog planeta se giblje s hitrostjo 17.600 kilometrov na uro.

Mars je izredno težaven za raziskovanje, izmed zadnjih štirih sond se je samo dvema uspelo prebiti v njegovo orbito. Prav zato so Nasini strokovnjaki na Zemlji v napetosti čakali na razplet zahtevnega sondinega vstopa v orbito in bili navdušeni, ko je sondi uspel prihod v orbito. Sama sonda je vredna 450 milijonov dolarjev, celoten projekt pa 720 milijonov.