Na Švedskem se alkohol prodaja po vse nižjih cenah. Foto: EPA
Na Švedskem se alkohol prodaja po vse nižjih cenah. Foto: EPA

Med letoma 2003 in 2007 so postali na Švedskem, ki je bila sicer znana po restriktivni alkoholni politiki, pivo, vino in žgane pijače, lažje dostopni. Tako je število alkoholičark v državi, ki šteje devet milijonov prebivalcev, v štirih letih s 65.000 naraslo na približno 100.000, število alkoholikov pa je s 135.000 naraslo na 165.000. Švedski inštitut za javno zdravje je kot enega od poglavitnih razlogov za to navedel dejstvo, da je na Švedskem veliko lažje kupiti alkohol, kot je bilo to pred nekaj leti, pa tudi cenejši je.

Na Švedskem obstaja monopol nad distribucijo alkohola, kar pomeni, da lahko Švedi pivo, vino in žgane pijače kupujejo le v posebnih trgovinah Systembolaget, ki jih upravlja država. Tudi uvoz alkoholnih pijač je v rokah omenjenih trgovin in grosistov, ki so dobili posebno dovoljenje.

Švedske oblasti vztrajajo, da so monopol in visoki davki na alkohol nujni za zaščito javnega zdravja, za povečanje števila alkoholikov pa je krivo predvsem to, da so se znižali davki na alkohol, da so začeli alkohol uvažati tudi zasebniki, da so trgovine Systembolaget odprte dlje kot do zdaj in da število restavracij, ki imajo dovoljenje za točenje alkohola, narašča.