Twitter je spremenil svojo politiko od prihoda Elona Muska. Foto: Reuters
Twitter je spremenil svojo politiko od prihoda Elona Muska. Foto: Reuters

Najbolj poslušani radio na Švedskem je v svojem blogu sporočil, da so prisotnost na Twitterju že nekaj časa zmanjševali, zdaj pa so se odločili, da na Twitterju ne bodo več dejavni, zaprli pa bodo tudi več računov. Ostala bosta samo še glavni račun radia in račun njegovega vodilnega programa z novicami Ekot, ki pa bosta jasno označena kot neaktivna.

"Osredotočiti se moramo na prisotnost na spletu in ji dati prednost, Twitter pa se je v zadnjem letu dni preprosto spremenil in postal za nas manj pomemben," je pojasnil Christian Gillinger, ki je na radiu odgovoren za družbene medije.

Sveriges Radio je prvi evropski medij, ki se je odločil zapustiti Twitter, potem ko so to že storili nekateri mediji v Severni Ameriki.

Označevanje krivo za odhod CBC-ja

Kanadska radiotelevizija CBC in njena francoska različica Radio-Canada sta sporočili, da zapuščata Twitter zaradi politike tega družbenega omrežja, v skladu s katero so ju označili za vladno financirana medija.

"Twitter je lahko za naše novinarje pomembno orodje za komuniciranje s Kanadčani, vendar pa tovrstno napačno predstavljanje naše neodvisnosti spodkopava natančnost in strokovnost našega dela," je opozorila medijska hiša.

Zato sta se CBC in Radio-Canada odločila, da bosta zapustila Twitter, Kanadčane pa sta pozvala, naj jima sledijo na drugih družbenih omrežjih.

Za oznako "medij, ki ga financira vlada" si je prizadeval predvsem vodja konservativne opozicije Pierre Poilievre, ki je večkrat ostro kritiziral CBC in zagovarjal zmanjšanje njegovega financiranja. Zaradi dodelitve oznake je prejšnji teden pisal lastniku Twitterja Elonu Musku in ob tem opozoril, da je mediju skoraj dve tretjini sredstev med letoma 2021 in 2022 zagotovila zvezna vlada. Musk je nato zapisal, da se je CBC pritožil, da "so manj kot 70-odstotno financirani iz vladnih sredstev", zato so jih zdaj označili za "69-odstotno vladno financirani medij".

Kanadski premier Justin Trudeau je medtem že obsodil pozive svojega tekmeca, češ da napada medijsko hišo ter kulturo in vsebino, ki jo ta ustvarja in je pomembna za številne Kanadčane.

Twitter se je odločil za nov način označevanja. Foto: AP
Twitter se je odločil za nov način označevanja. Foto: AP

CBC sledil NPR-ju

Odločitev kanadske radiotelevizije je bila sprejeta, potem ko je v sredo svoje račune na Twitterju zaprl tudi ameriški javni radio NPR. Twitter ga je sprva označil za "z državo povezani medij". To je oznaka, ki jo Twitter uporablja predvsem za državne medije v avtoritarnih državah, kot sta Kitajska in Rusija.

Vsak tvit, poslan z njihovega računa, je bil opremljen z opozorilom, da je morda propaganda. NPR pa je takrat opozoril, da oznaka spodkopava njegovo verodostojnost z lažnim namigovanjem, da ni uredniško neodvisen.

V znak protesta je NPR nehal tvitati, po pritožbah pa je Twitter oznako za NPR spremenil v "iz proračuna financirani medij". Tudi NPR je svoje poslušalce in bralce pozval, naj mu sledijo na drugih platformah.