Foto:
Foto:

Po prvih ocenah je prireditev, kjer se je predstavilo 44 razstavljalcev, obiskalo 7.000 ljudi. Poudarek letošnjega Teleinfosa je bil pomen prave povezave. Gre za povezovanje med družbami in fakultetami, kar naj bi spodbudilo nadaljnji gospodarski razvoj.

TV Slovenija predstavila digitalno televizijo
TV Slovenija je med drugim predstavil pomladne spremembe na teletekstu, ki praznuje 20 let. Predstavljen pa je bil tudi projekt digitalne televizije (DVB), ki vsebuje digitalni teletekst z različnimi možnostmi kombinacij.

"DVB omogoča prenos videa, audia in različnih multimedijskih vsebin. S tem televizija vsopa v novo digitalno obdobje, ko bo televizor postal interaktiven in multimedijski", je dejal Zvezdan Martič, vodja multimedijskega centra pri RTV Sloveniji.

Glavne prednosti prehoda iz analognega v digitalno oddajanje so predvsem boljša kakovost slike, istočasno spremljanje teksta in slike ter lokalna oziroma globalna interaktivnost.

Z oddajnika na Krimu bo oddajal testni program, ki na mhp-platformi vsebuje storitev digitalnega teleteksta z možnostjo kombinacije besedila, slike, videa in iger, ki je primer interaktivnosti na televizorju s pomočjo daljinskega upravljalnika. Širšim množicam spremljanje tovrstne televizije, zaradi neobstoječe zakonodaje na tem področju, za zdaj še ni omogočeno. Do leta 2015 pa naj bi povsod v Evropi dokončno prešli na digitalno oddajanje televizijskega signala. Finska bo na primer analogno oddajanje v celoti izklopila že leta 2007.

DVB omogoča prenos videa, avdia in multimedijskih podatkov
DVB je sinergija med različnimi DTV-mediji. Gre za med seboj združljive standarde za vse medije, ki distribuirajo TV-vsebine, satelitsko, zemeljsko in kabelsko televizijo. DVB omogoča prenos videa, avdia in multimedijskih podatkov vseh vrst. Omogoča dostavo skoraj vsega digitalnega: High definition TV, večkanalnih standardnih TV-signalov (PAL, NTSC, SECAM), novih multimedijskih širokopasovnih vsebin, interaktivnih storitev.

DVB-T je evropski sistem zemeljske televizije (DTTB, Digital Terrestrial Broadcasting), izbran leta 1998. Sistem upošteva različne geografske ali frekvenčne značilnosti (50/60 Hz), formate TV-sprejemnikov (3:4, 9:16, SDTV, HDTV), omogoča mobilni sprejem (test na 257 km/h) ...

MHP-standard (Multimedia Home Platform) postaja hitro prevladujoč standard za digitalno interaktivno televizijo.