V družbi E3 želijo s postavitvijo malih vetrnih elektrarn ljudem približati koncept vetrnih elektrarn. Foto: MMC RTV SLO
V družbi E3 želijo s postavitvijo malih vetrnih elektrarn ljudem približati koncept vetrnih elektrarn. Foto: MMC RTV SLO

Trikraki vetrnici v Ajdovščini in Divači sta tako postali prvi mali vetrnici v Sloveniji, ki sta priključeni na električno omrežje, s tem pa želijo ljudem približati koncept vetrnih elektrarn.

Izdelali so ju v škotskem podjetju Proven Energy, vsaka pa bo proizvedla med 2.500 in 5.000 kilovatnih ur električne energije na leto - največji izkoristek imata pri hitrosti vetra 15 metrov na sekundo -, kar zadošča za porabo večje družine.

V družbi E3, ki je bila leta 2004 ustanovljena kot hčerinsko podjetje Elektra Primorska za razvijanje in uvajanje novih tehnologij na področju proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, pričakujejo pozitivne odzive.

Prepričani so namreč, da tako prispevajo tudi k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov, saj vetrne elektrarne namreč ne proizvajajo odpadkov ali nevarnih kemičnih snovi, gradnja je hitra, stroški obratovanja so nizki, predvsem pa je veter obnovljiv vir energije, ki se zaradi izkoriščanja ne izrabi oz. iztroši, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot ugotavljajo v Elektru Primorska, je potencial vetrne energije v Sloveniji najbolj izrazit prav na Primorskem. Tako načrtujejo še več namestitev vetrnic, v slovenski Istri in na Banjšicah, glavni projekt pa ostaja Volovja reber, kjer naj bi postavili vetrno polje velikosti med 30 in 50 megavatov.