Na svetu je s HIV-om okuženih 33 milijonov ljudi, vsako leto pa jih umre dva milijona. Foto: EPA
Na svetu je s HIV-om okuženih 33 milijonov ljudi, vsako leto pa jih umre dva milijona. Foto: EPA

Ameriški center za nadzor in preventivo pred boleznimi (CDC) je sporočil, da se število okužb ni povečalo, ampak je merjenje s pomočjo novih metod dalo natančnejše podatke. A novi podatki so zaskrbljujoči, saj se je izkazalo, da je epidemija aidsa hujša kot so domnevali prej, ko so mislili, da se na letni ravni v ZDA z virusom HIV okuži 40.000 ljudi.

Po ocenah CDC-ja je z virusom HIV okuženih okoli milijon Američanov, vsako leto pa jih zaradi aidsa umre med 15.000 in 18.000. Več kot 28.000 novih okužb je med moškimi, ki imajo spolne odnose z drugimi moškimi, medtem ko je 17.000 okužb med heteroseksualci, od tega kar 15.000 med ženskami. Temnopolti moški imajo sedemkrat več možnosti, da se okužujo z virusom HIV.

Zadnje študije so pokazale, da se homoseksualni in biseksualni moški vse pogosteje odločajo za spolne odnose brez zaščite, verjetno v prepričanju, da je mogoče aids zdaj zdraviti. A aids vseeno ostaja neozdravljiva in smrtonosna bolezen, če se je ne zdravi. Za zdaj še niso odkrili cepiva proti aidsu in trenutna zdravila ne delujejo, če se jih ne jemlje točno tako, kot je predpisano.

G. V.