Foto:
Foto:

Ta se lahko uporablja večnamensko, predvsem pa omogoča samodejno obveščanje o temah, ki nas zanimajo.

Glavna prednost je uporabnost, saj omogoča enostaven pregled informacij. Uporabnikom ni treba iskati podatkov na internetu, ampak jih RSS sproti opozarja na informacije, ki jih želijo izvedeti.

To moderno tehnologijo za svoje uporabnike pripravlja tudi Multimedijski center RTV Slovenija, tako da bodo odslej še enostavneje in hitreje prišli do informacij.

Začetnik Jim Pitkow
Tehnologijo RSS je leta 2000 uvedel Jim Pitkow, direktor spletnega podjetja Moreover, ki je v takrat tvegano naložbo vložil 21 milijonov dolarjev. Kmalu so ga začeli posnemati še drugi spletni ponudniki. Tako je Yahoo pred dvema letoma uporabnikom ponudil tehnologijo RSS v sektorju novic, pred kratkim pa še na spletnem naslovu My Yahoo.

Potreben le odjemalec
Za uporabo RSS-a na splošno potrebujemo le odjemalca (program) RSS-datotek. Ta program izpisuje informacije, ki jih pridobi iz raznih RSS-kanalov (tematsko razdeljene informacije kot npr. šport, zabava, kultura ...). RSS-odjemalce najdemo na spletu, ti delujejo na različnih operacijskih sistemih, to pa je treba upoštevati pri izbiri.

Za uporabo sistema Windows je najprimernejši zastonjski odjemalec RSS Bandit, druga možnost pa je tudi Feedreader. Mozilla Firefox podpira še branje RSS-kanalov v obliki Live Bookmarks, uporabniki Linuxa pa lahko preizkusijo Liferea.