Foto: EPA
Foto: EPA
Kdo upravlja račun @ElonJet?

Jack Sweeney je študent in navdušenec nad letali. V preteklosti je že ustvaril avtomatske račune, ki so sledili poletom različnih znanih ljudi, med njimi Billu Gatesu, Jeffu Bezosu in Marku Zuckerbergu.

Po začetku vojne v Ukrajini je s svojimi računi začel slediti tudi številnim ruskim oligarhom. Za sledenje vseh pa je uporabljal prosto dostopne programe na spletu.

Uporabnik Jack Sweeney, ki je na Twitterju upravljal profil @ElonJet, je v sredo, potem ko so zaprti račun ponovno za hip odprli, "za vsak primer" dodal povezavo do alternativnih različic računov za sledenje poletom Muskovega letala na drugih družbenih omrežjih. Kmalu zatem so na Twitterju račun @Elonjet z več sto tisoč sledilci zaprli, prav tako so na Twitterju zaprli Sweeneyjev osebni račun, poroča STA.

Težava je sledenje v realnem času

Na Instagramu je Sweeney že objavil, kje je Muskovo zasebno letalo. To je namreč iz Los Angelesa poletelo v Austin v Teksas. "Zaprli bomo vsak račun, ki bo v realnem času objavil podatke o lokaciji kogar koli, saj gre za kršitev fizične varnosti," je Musk zapisal v tvitu in dodal, da to vključuje tudi objavo povezav do spletnih mest z informacijami o lokaciji v realnem času.

Po spremenjenem pravilniku so dovoljeni tviti, v katerih je navedena lokacija osebe, vendar ne na isti dan, ter objave o tem, da je oseba na javni prireditvi, na primer na koncertu, so sporočili iz Twitterja.

Sprva se je zavezal k spoštovanju svobode govora, pozneje si je premislil

Musk je po nakupu Twitterja za 44 milijard ameriških dolarjev zagotavljal, da se računa ne bo dotaknil, ker je zavezan svobodi govora na tem družbenem omrežju.
Račun pa so zaprli dan po tistem, ko je soustanovitelj in nekdanji šef Twitterja Jack Dorsey na spletu branil delavce tehnološkega podjetja, ki jih je Musk kritiziral zaradi odločitev pri moderiranju vsebin.

Mladeniču je v preteklosti za račun že ponudil 5000 evrov

"Trdno verjamem, da bi morala biti vsaka vsebina, ki jo nekdo ustvari za medmrežje, trajna, dokler se prvotni avtor ne odloči, da jo izbriše," je zapisal Dorsey. Menil je tudi, da odstranitve in začasne ukinitve vsebin ne bi smele biti mogoče, poroča STA.

Elon Musk je januarja letos takrat 19-letnemu mladeniču za izbris računa celo ponujal 5000 evrov finančne kompenzacije, študent pa je zahteval desetkratni znesek. Takrat najbogatejšemu Zemljanu ni bila všeč zamisel, da bi mu kdor koli lahko sledil.