Ivan Zidar je na zadnjo obravnavo prišel v spremstvu medicinske pomoči. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Zidar je na zadnjo obravnavo prišel v spremstvu medicinske pomoči. Foto: MMC RTV SLO
Zidar spet na sojenju

Eden izmed Zidarjevih zagovornikov Boštjan Penko je ob začetku obravnave poudaril, da želi nekdanji prvi mož SCT-ja "kostruktivno sodelovati" v obravnavi in je noče neupravičeno zavlačevati zaradi svojega zdravstvenega stanja, zato predlaga, da se proces proti Zidarju čim prej združi z glavnim.

Zidar naj bi na posnetku dejal: "Galame ne bo"
Ljubljansko okrožno sodišče je obravnavo sicer najprej preklicalo, nato pa jo v četrtek ponovno sklicalo, vendar samo za Zidarja. Obravnava se je sicer nadaljevala s predvajanjem prisluhov Zidarju. V enem izmed pogovorov med Zidarjem in Ivanom Demšarjem slednji glede kontrolnega stolpa izrazi zaskbljenost, da še ni "siguren" in da obstaja določeno tveganje. Doda, da bodo samo oni imeli težave, "če bo galama". Ob tem mu Zidar zagotovi, da "galame ne bo".

Hilda Tovšak Zidarja in Črnigoja "zaj*****"
V nekem drugem posnetku Zidarju Dušan Črnigoj (generalni direktor gradbenega podjetja Primorje) zagotovi, da so projekt zagotovo dobili, sicer bodo dosegli razveljavitev razpisa. Ko ga Zidar vpraša, ali je prepričan, mu Črnigoj odvrne, da je 100-odstotno prepričan - če ne bi bil, ne bi šel v to, doda. Hkrati se jezi na Hildo Tovšak, ki da je "šla mimo dogovora", na razpisu nastopila tudi samostojno in jih "zaj*****".

Obravna zoper preostalo sedmerico spet 27. maja
Na zadnjem naroku v torek je predsednica senata Vesna Podjed določila, da se obravnava zoper preostalo obtoženo sedmerico nadaljuje 27. maja. Tako je pričakovati, da bodo zdaj ponovili del postopka, ki so ga opravili v času, ko Zidarja ni bilo na sodišče.

Začeli so si (že) ogledovati posnetke tajnih opazovanj
V tem času so na sodišču poslušali prisluhe, posnete konec leta 2007 in v začetku leta 2008. Med zadnjimi so bili predvajani prisluhi obtožene Hilde Tovšak in njenih sodelavcev iz Vegrada, ki so se nanašali na pripravo terminskega načrta in primerjavo ponudb za gradnjo letališkega stolpa na Brniku. Na zadnji obravnavi pa so začeli brati odredbe za tajna opazovanja in si ogledovati posnetke tajnih opazovanj.

Pri tem so zagovorniki obtoženih večkrat ugovarjali, ko je Podjedova na posnetkih identificirala obtožene, saj po njihovem mnenju iz posnetkov ni vedno mogoče sklepati, za koga gre.

Spomnimo. V zadevi Čista lopata so Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na ljubljanskem letališču.

Zidar spet na sojenju