Na prihodnji obravnavi, ki bo 12. marca, bo svoje mnenje predvidoma podal še izvedenec za zasebno varovanje in pooblastila Tomaž Čas, ki naj bi pojasnil, kako bi v takšnem primeru morala postopati varnostna služba. Foto: MMC RTV SLO
Na prihodnji obravnavi, ki bo 12. marca, bo svoje mnenje predvidoma podal še izvedenec za zasebno varovanje in pooblastila Tomaž Čas, ki naj bi pojasnil, kako bi v takšnem primeru morala postopati varnostna služba. Foto: MMC RTV SLO
Na sojenju so bili zaslišani tudi policist Damjan Levstik, ki je interveniral na kraju dogodka, in šest mladih obiskovalcev Lipe. Foto: MMC RTV SLO

Šerko je dejal, da so vsa tri dekleta umrla zaradi zadušitve. Dve sta umrli zaradi stisnjenega prsnega koša, kar je onemogočilo dihanje, tretje dekle pa zaradi stisnjenja vratu pod zvito in podrto ograjo. Dodal je, da laiki z nudenjem prve pomoči ne bi mogli preprečiti smrti deklet.

Priče: Obiskovalcev niso spuščali v lokal, zato je nastala gneča
Na sojenju so bili zaslišani tudi policist Damjan Levstik, ki je interveniral na kraju dogodka, in šest mladih obiskovalcev Lipe. Povedali so podobno zgodbo, da je bila pred lokalom, ker obiskovalcev niso spuščali v notranjost, velika gneča. Zato se je začelo prerivanje, podrla se je ograja, v katero so se nekateri zapletli, nekaj deklet pa je bilo pod njo.

Skupina mladih je stopila na zid, ki je visok približno dva metra, in od tam reševala predvsem dekleta. Uspelo jim je rešiti tudi nekatera poškodovana dekleta, ki so nato počakala na prihod reševalcev, so povedali zaslišani obiskovalci. Dejali so še, da so videli le enega redarja, ki pa naj ne bi nosil redarske uniforme. Še en redar pa naj bi hodil ven iz lokala in v lokal. Ena od prič je še povedala, da je v času nesreče pristopila do redarja in ga pozvala, naj pomaga in pokliče reševalce, a se na to, po njenem, ni odzval.

Garderoberka: V lokalu prostora še za 400 ljudi
Zaslišana garderoberka je dejala, da je bilo v lokalu okoli 600 ljudi, sprejel pa bi jih lahko še okoli 400. Pojasnila je še, da se je o vsem v zvezi z zaposlitvijo dogovarjala z Zavašnikom, kolikor se spomni, pa je njegova mama v lokalu le čistila. Ne spomni se, da bi vodila posle, kot je trdila Milena Zavašnik.

Sodni senat je po zaslišanju obravnaval tudi predlog tožilke Tatjane Devčič Svetek za ogled kraja dogodka, da bi si s tem lahko ustvarili predstavo o okoliščinah kaznivega dejanja. Odvetnik obtoženca Milan Vajda je do predloga ostal nevtralen, zato je sodni senat odločil, da bo ogled kraja nesreče v torek ob 9.00. Senat pa je ugodil tudi predlogu za zaslišanje gradbenega in tržnega inšpektorja ter uslužbenke na upravni enoti Šiška.

A. M.