Fotografija je simbolična. Foto: Radio Maribor/Pexles
Fotografija je simbolična. Foto: Radio Maribor/Pexles

Po trenutnih informacijah otrok, ki je hospitaliziran v UKC-ju Ljubljana, ni v smrtni nevarnosti, so sporočili s policije. Policisti v povezavi z dogodkom še zbirajo obvestila in bodo o ugotovitvah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, naj odrasli ne pozabijo na varnost otrok v vodi in ob njej. Utopitve so namreč drugi najpogostejši vzrok smrti predšolskih otrok. Najbolj ogroženi so otroci od prvega do tretjega leta starosti, ki se največkrat utopijo ali skoraj utopijo v bazenu in vodah v naravi, ob tem pa NIJZ opozarja, da so lahko v nevarnosti tudi starejši otroci, pa čeprav morda že znajo plavati.

Svetujejo tudi, naj otrok plava le skupaj z odraslim, tudi če zna plavati ali uporablja napihljive pripomočke za plavanje. Napihljivi pripomočki, kot so obroč, rokavčki in jopič, namreč ne zagotavljajo varnosti, zato naj jih otroci uporabljajo le pod nadzorom odrasle osebe, ki zna plavati.

V primeru utopitve pa lahko odrasli otroku pomaga le z znanjem prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja, zato na NIJZ-ju svetujejo, naj se udeležijo tečaja prve pomoči, da bodo znali pomagati otroku.