Janez Janša je pred narokom na sodišču poudaril, da v procesu ne gre za prodajo ene parcele, kot da se prikazuje v medijih, temveč za prodajo več parcel. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Janez Janša je pred narokom na sodišču poudaril, da v procesu ne gre za prodajo ene parcele, kot da se prikazuje v medijih, temveč za prodajo več parcel. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Glavno obravnavo je celjsko sodišče nadaljevalo kljub odsotnosti Klemna Gantarja, ki svojega izostanka ni pojasnil niti zagovornici Martini Žaucer Horvatin. Ta ga je sprva poskušala neuspešno priklicati po telefonu, nato pa je predlagala, da narok izpeljejo kljub njegovi nenavzočnosti, s čimer so se strinjali tudi vsi preostali udeleženci v postopku in sodni senat.

Še pred prebiranjem listinskih dokazov je sodnica prebrala zaslišanje nekdanjega predsednika uprave holdinga Imos Alojza Zupančiča v sodni preiskavi leta 2016, potem ko so se vse strani v postopku strinjale, da ga ne bodo vabile na neposredno zaslišanje. Slednji je pred osmimi leti povedal, da je bil leta 2006 na mestu predsednika uprave holdinga, nato pa se je upokojil in bil nekaj časa član nadzornega sveta. V tistem času je bil na čelu hčerinske družbe Imos Branko Kastelic.

Glede obravnavane zadeve v povezavi s preprodajo zemljišča v Trenti je dejal, da o tem kot predsednik uprave holdinga ni bil seznanjen, prav tako o tem ni razpravljal nadzorni svet. O poslu so se nadzorniki seznanili šele pozneje, ko so o tem spraševali upravo zaradi medijskih navedb o aferi, povezani s predsednikom SDS-a Janezom Janšo.

Vse skupaj se je njemu osebno zdela velika neumnost, saj v poslu ni videl nič spornega, je takrat povedal. Na vprašanje Kastelica v sodni preiskavi, ali se spominja veliko večjih poslov Imosa pri nakupu nepremičnin na Litostrojski in na območju Tobačne v Ljubljani, je dejal, da so bile to veliko večje naložbe Imosa, v katerem ob nakupu, podobno kot v primeru Trente, niso natančno vedeli, za kakšen namen bodo nepremičnine uporabili.

Janša: Ni šlo samo za eno parcelo

Prvak SDS-a Janša je tudi pred tokratnim narokom zatrdil, da je to izgubljanje časa vseh udeležencev, namesto da bi se specializirani državni tožilec Boštjan Valenčič temeljiteje posvetil zadevi Litijska, za katero je zadolžen in v kateri se še naprej ne dogaja veliko. Tožilec že na prejšnjem naroku očitkov ni želel komentirati, saj da gre za preiskavo, ki je še v teku.

Janša je poudaril, da v procesu ne gre za prodajo ene parcele, kot da se prikazuje v medijih. "Ni šlo za eno parcelo, pač pa za posestvo, opuščeno kmetijo, kjer je veliko parcel in tudi gradbeno zemljišče. S tem ko se namerno poroča o eni parceli, se ustvarja vtis, da je bilo pri nakupu in prodaji dejansko nekaj narobe," je pred obravnavo dejal Janša.

Očitki o navideznem poslu z zemljiščem v Trenti

Specializirano državno tožilstvo nekdanjemu direktorju Imosa Kastelicu očita kaznivo dejanje zlorabe na škodo podjetja Imos, Gantarju in Janši pa pomoč pri omenjenem dejanju. Janša je namreč pri Imosu leta 2005 kupil stanovanje v Ljubljani, ki ga je financiral tako, da je zanj ponudil dotedanje enosobno stanovanje, znesek drugega obroka pa naj bi družba Janši podarila z navideznim poslom s približno 15.000 kvadratnih metrov velikim zemljiščem v Trenti.

Ker je zemljišče del TNP-ja in je na njem dovoljena le nadomestna gradnja stare kmetije, je tožilstvo prepričano, da je Imos, ki je Janševe nepremičnine kupil posredno prek družbe Eurogradnje, te precej preplačal. Takratni direktor Imosa naj bi tako svoje podjetje oškodoval za okoli 110.000 evrov, Janša in Gantar pa naj bi mu pri tem pomagala.