Požar gasita tudi dva air tractorja, ki lahko prevažata 3000 litrov vode, ki jo lahko odvržeta pri hitrosti okoli sto kilometrov na uro. Medtem imajo navadni helikopterji zmogljivost do 900 litrov vode, ki jo odvržejo med lebdenjem. Foto: BoBo
Požar gasita tudi dva air tractorja, ki lahko prevažata 3000 litrov vode, ki jo lahko odvržeta pri hitrosti okoli sto kilometrov na uro. Medtem imajo navadni helikopterji zmogljivost do 900 litrov vode, ki jo odvržejo med lebdenjem. Foto: BoBo

Uprava za zaščito in reševanje je malo pred 16. uro sporočila, da je požar pod nadzorom.

Požar se je po podatkih uprave za zaščito in reševanje začel malo pred 10. uro v bližini naselij Šibelji in Škrbina v občini Komen. Gori na pobočju Trstelja in sosednjega Kačnika, torej na območju, kjer je bilo v preteklosti več požarov.

Uprava za zaščito in reševanje je okoli 16. ure sporočila, da je požar pod nadzorom. Zajel naj bi okoli 150 hektarjev. Na terenu je več kot 200 gasilcev iz 70 gasilskih enot. Pomagata dve letali air tractor, helikopter Slovenske vojske in izvidniški helikopter policije.

Gasilci prihajajo na pomoč z različnih koncev države.

Objekti niso ogroženi

Letenje čez gost dim. Foto: Regijski štab CZ za severno Primorsko /Ervin Čurlič
Letenje čez gost dim. Foto: Regijski štab CZ za severno Primorsko /Ervin Čurlič

Kot je za Prvi dnevnik Televizije Slovenija okoli 13. ure povedal poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendramin, ogenj trenutno ne ogroža nobenega objekta. "Zavarovali smo dva objekta, in sicer kočo na Trstelju in pa seveda radijski oddajnik, med intervencijo pa smo pa evakuirali tudi čredo ovac, ki je bila na Trstelju," je pojasnil. V bližini požara je tudi mednarodni daljnovod, ki povezuje Slovenijo in Italijo. Lokalni daljnovodi so zaradi varnosti odklopljeni, popoldne je bil odklopljen tudi meddržavni 400-kilovatni daljnovod Sredipolje (Redipuglija)–Divača.

Groza me spreletava. Po tistem požaru dolgo nisem nehala slišati, kar se je dogajalo, helikopterje ... Ko sem danes to videla, sem rekla, joj, ali se kdo poigrava z nami, da moramo spet to doživljati? Ker takrat ni bilo lepo. [...] Pobirala sem slive in slišala sireno. Pogledala sem in mislila, da so oblaki, potem pa sem videla, da je dim in šla pogledat. Pol vasi je gledalo.

Domačinka za Radio Slovenija

Po Vendraminovih besedah bodo požar danes poskušali vsaj omejiti, čeprav je napovedana okrepljena burja. Ocenil je, da sama intervencija danes in v petek ne bo končana in da bo trajala še nekaj dni, saj bo treba na požarišču glede na razmere zagotavljati gasilsko stražo.

Ogenj 100 metrov od koče na Trstelju

Na Trstelju sta tudi Stjenkova planinska koča in oddajnik RTV Slovenija. Upravnik koče, ki jo upravlja Planinsko društvo Nova Gorica, Boštjan Božič, je ocenil, da ogenj gori le okoli 100 metrov od koče.

Oddajnik Radiotelevizije Slovenija in pripadajoča infrastruktura trenutno naj ne bi bila ogrožena, so potrdili na RTV SLO. Kot so dodali, kaže, da se požar premika v drugo smer, stran od oddajnika. Razmere kljub temu budno spremljajo.

Video: Pogled na požar s helikopterja, (avtor Luka Narad)

Pogled na požar s helikopterja, (avtor Luka Narad)
Požar na Krasu je izbruhnil le dan po tem, ko je uprava za zaščito in reševanje v sredo za večji del Primorske razglasila veliko požarno ogroženost. Aktiviran je tudi državni načrt zaščite in reševanja. Foto: Gasilska zveza Slovenije
Požar na Krasu je izbruhnil le dan po tem, ko je uprava za zaščito in reševanje v sredo za večji del Primorske razglasila veliko požarno ogroženost. Aktiviran je tudi državni načrt zaščite in reševanja. Foto: Gasilska zveza Slovenije

Ognjeni krst za slovenski letali air tractor

Sorodna novica V požarih v Makedoniji pomagata tudi SV in policija. Če ju bodo potrebovali, se bosta vrnila domov.

V zraku sta prvič tudi dve slovenski letali air tractor, ki vodo za gašenje v dogovoru z italijanskimi gasilci zajemata iz morja v Tržaškem zalivu.

"Danes imamo malo sreče. Kljub burji lahko pobirata vodo v Tržaškem zalivu, tudi s tega vidika je to plus. Bomo pa potem ocenili, koliko te vode so lahko pobrali," je izjavil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Pojasnil je še, da letali air tractor upravljata pilota iz Španije in Italije, saj bodo slovenski piloti za to usposobljeni prihodnje leto.

Pri gašenju iz zraka sta sprva pomagala dva policijska helikopterja, popoldne je ostal samo en izvidniški. Ta s termo kamero nadzira teren in pomaga pri koordinaciji zračnih plovil.

Popoldne je prispel en vojaški helikopter, napovedan je še en. Slovenska vojska je namreč napovedala sodelovanje helikopterjev Bell 412 in Cougar. Vojaška helikopterja sta pred tem opravljala naloge helikopterske nujne medicinske pomoči, pred napotitvijo je treba odstraniti medicinsko opremo, in zato sta prispela šele popoldne, navaja Radio Slovenija.

Sorodna novica Ponekod rekordno toplo jutro. V soboto se vročinski val končuje.

V pripravljenosti za pomoč pa so glede na potrebe na terenu tudi dodatne sile in sredstva, so dodali v vojski. Po navedbah državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu Damirja Črnčeca je v pripravljenosti 100 vojakov. Črnčec, ki je tudi prišel na požarišče, je ob tem poudaril, da sta air tractorja pokazala, da lahko v kratkem času preprečita širjenje požara. V primeru težav bi lahko aktivirali tudi letalo pilatus.

Video: Na pomoč na Kras so takole odšli gorenjski gasilci

Odhod gasilcev iz GZ Kranjska Gora in GZ Jesenice ter GARS Jesenice na pomoč (avtor Andraž Lavtižar)
Foto: Uporabnik/Rok Peric, Cimet studio
Foto: Uporabnik/Rok Peric, Cimet studio

Da je v rednem stiku s poveljnikom civilne zaščite in državnim sekretarjem Črnčecem, je sporočil tudi premier Robert Golob, ki začasno opravlja tudi funkcijo ministra za obrambo. "Odločitev za nakup letal air tractor se je izkazala za upravičeno, saj smo letošnje požare pričakali pripravljeni. Gašenje iz zraka se v primeru takšnih požarov, kot jih imamo v Sloveniji, izkazuje za ključno pomoč gasilcem na terenu," je sporočil premier.

Gašenje otežuje burja

Burja, ki otežuje delo gasilcem, bo po napovedih vremenoslovcev pihala še danes in tudi v petek, s tem da bo ponoči prehodno nekoliko oslabela. Ponehala pa bo verjetno nato šele v soboto zvečer, je povedal vremenoslovec agencije za okolje Andrej Velkavrh. V noči na soboto bi ob tem lahko na Krasu padlo tudi nekaj dežja.

Je bil požar podtaknjen?

Po neuradnih informacijah Televizije Slovenija naj bi bil požar podtaknjen na dveh mestih, a uradnih potrditev o tem še ni.

Kot so za portal N1 povedali na koprski policijski upravi, so tudi oni prejeli obvestilo, da naj bi na območju pred požarom opazili vozila, ki naj v to okolje ne bi spadala. Kot so dodali, vse informacije še preverjajo.

Sum, da so bili na delu požigalci, se je pojavil tudi ob požarih na goriškem Krasu pred dvema letoma, a so takrat kriminalisti Policijske uprave Nova Gorica v preiskavi okoliščin ugotovili, da ogenj ni bil podtaknjen.

Požar na Krasu

Kaj pomeni, da je aktiviran državni načrt

Glede na podatke uprave za reševanje in zaščito so bili gasilci o požaru obveščeni malo pred 10. uro. Ob 10.34 je poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan aktiviral tudi Državni načrt zaščite in reševanja ob požaru v naravnem okolju. Kaj to pomeni? Na tej podlagi je dana možnost, da se aktivirajo gasilci po celi Sloveniji, seveda iz območij, ki niso ogrožena. Ker v Sloveniji prevladujejo predvsem prostovoljna gasilska društva, pa je še bolj pomembno, da je z aktiviranjem načrta država nase prevzela vse stroške intervencije. Torej od goriva, plačevanja nadomestila za odsotnost iz dela prostovoljnim gasilcem, kot tudi povrnitev stroškov za vso opremo, ki bi bila uničena med gašenjem požara, je poročal Radio Slovenija.

Z aktiviranjem načrta so aktivirane tudi enota za neeksplodirana ubojna sredstva, nad območjem požara pa so tudi zaprli zračni prostor, druge predele okoli požara pa pregledujejo letala nekaterih aeroklubov. Tako bodo na podlagi načrta že popoldan na požarišče za 24 ur prišle tudi gasilne enote iz Ljubljanske in notranjske regije, moštvo pa se bo menjavalo na 12 ur. Iz izkušenj iz požara pred dvema letoma pa bodo tokrat prvič uporabili novo taktiko, po kateri se menja samo moštvo, oprema in gasilska vozila pa ostanejo na požarišču.

Zaprtih več cest, pristojni ljudi pozivajo, naj se požarišču ne približujejo

Poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je tamkajšnje prebivalce pozval, naj omogočijo prednost interventnim vozilom in naj ne hodijo na požarišče zaradi lastne varnosti. Policija prebivalce opozarja tudi, da je na kraju požara prepovedano letenje z brezpilotnimi letalniki.

Zaradi požara in intervencije je po podatkih prometnoinformacijskega centra promet na nekaterih cestnih odsekih zelo moten, zaprte pa so ceste Renče–Temnica, Lipa–Dornberk in Komen–Škrbina–Šibelji. Ogenj je sicer med drugim viden tudi z vipavske hitre ceste.

Občina Renče-Vogrsko zaradi toplotne obremenitve in dima, ki bi ga lahko prinesel veter, občanom odsvetuje zadrževanje na prostem.

Na območju požara so tudi neeksplodirana ubojna sredstva. Kot je ob tem dejal poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Darko Zonjič so poti, kjer poteka gašenje, sicer načeloma varne. Glede na informacije iz terena je ena granata med požarom že eksplodirala, a so bili gasilci na varni razdalji.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je prek omrežja X ob obsežni intervenciji izrekla hvaležnost in podporo gasilcem, lokalne prebivalce pa je pozvala, da v teh težkih trenutkih ostanejo mirni in dosledno upoštevajo navodila pristojnih za zagotovitev varnosti.

Dve leti od največjega požara v zgodovini samostojne Slovenije

Požar je sicer izbruhnil le dan po tem, ko je uprava za zaščito in reševanje v sredo razglasila veliko požarno ogroženost za območje Istre, Krasa, Postojne, Pivke, Ilirske Bistrice, Vipavske doline, Goriške, Brd in Kanala.

V teh dneh sicer mineva dve leti od začetka velikega požara na Krasu, ki je leta 2022 zajel več kot 2000 hektarjev italijanskega in slovenskega dela planote Kras in se v zgodovino zapisal kot največji požar od osamosvojitve Slovenije dalje.