Simona Dimic je po razkritju morala zapustiti Pahorjev kabinet. Foto: BoBo
Simona Dimic je po razkritju morala zapustiti Pahorjev kabinet. Foto: BoBo


Razvpito posojilo je šlo za obnovo njene hiše v Murglah. Sodišče je postopek uvedlo zoper Igorja Žvoklja, Tomaža Kupnika, nekdanjega predsednika uprave NLB-ja Draška Veselinoviča, Mirana Vičiča in Mateja Narata (oba nekdanja člana uprave banke), so za STA pojasnili na sodišču.
Peterica je osumljena zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti pri dodelitvi posojila takratni vodji kabineta nekdanjega premierja Boruta Pahorja Simoni Dimic. NPU je ovadbo podal na podlagi poročanja medijev, da je Dimičeva za obnovo družinske hiše v Murglah od NLB-ja leta 2009 dobila posojilo v vrednosti 350.000 evrov po izjemno ugodni obrestni meri za dobo 30 let in pri plači približno 2.200 evrov neto. Pozneje je Dimičeva tudi odstopila s položaja.
Prav tako so takrat mediji poročali, da naj bi hišo Dimičeve obnavljal Vegrad, in sicer z gradbenim materialom, ki je bil namenjen gradnji stanovanjske soseske Celovški dvori. To so potrdili tudi nekateri delavci, ki naj bi sodelovali pri obnovi. NPU je sicer pod drobnogled vzel tudi samo obnovo hiše in v tem primeru prav tako podal ovadbo, a jo tožilci še preučujejo in odločitve o tem še niso sprejeli.
Posojilo in obnova tudi v rokah KPK-ja
Tako odobritev posojila kot gradnjo hiše je pod drobnogled vzela poleg policije še Komisija za preprečevanje korupcije. Zaradi ugotovljenih sumov uradno pregonljivih kaznivih dejanj so zadevo odstopili v reševanje policiji, so pojasnili.
Zaradi ugotovljenih kršitev s področja davčnih predpisov in predpisov s področja gradbeništva so zadevo odstopili tudi v reševanje davčni in gradbeni inšpekciji. Odvetnik Peter Čeferin, ki je Dimičevo zastopal pred protikorupcijsko komisijo, je dejal, da podrobnosti o uvedeni sodni preiskavi ne pozna, a sam meni, da pri posojilu ni bilo nič spornega, saj so še ugodnejša posojila dobili nekateri drugi javni funkcionarji.