Požar je pogašen, na samem požarišču ostaja gasilska straža. Foto: BoBo
Požar je pogašen, na samem požarišču ostaja gasilska straža. Foto: BoBo

Kot so danes sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje, kljub zaključku večine dejavnosti, povezanih z gašenjem požara na Krasu, zaradi varnosti in dokončanja določenih operativnih nalog zaščite, reševanja in pomoči ostajajo v veljavi tri posamezne odredbe, izdane med 18. in 20. julijem.

Te se nanašajo na nabavo nujne zaščitne in reševalne opreme ter drugih sredstev za zaščito, reševanje in pomoč, vzpostavitev prevoznosti protipožarnih presek in gozdnih cest ter za izvajanje gasilske straže na območju.

Požar je v četrtek izbruhnil blizu vasi Škrbina pod Trsteljem v neposredni bližini požarišča katastrofalnega požara izpred dveh let. Foto: BoBo/Borut Živulović
Požar je v četrtek izbruhnil blizu vasi Škrbina pod Trsteljem v neposredni bližini požarišča katastrofalnega požara izpred dveh let. Foto: BoBo/Borut Živulović

Iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko so zjutraj sporočili, da so ogenj uspeli dokončno ukrotiti, gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča, pa je na pomoč prišel še dež. Na požarišču bo po napovedih pristojnih ostal še en oddelek gasilcev, ki bo stanje spremljal dan ali dva, nato naj bi intervencijo zaključili.

"Požar je pogašen, na samem požarišču pa bo seveda ostala gasilska straža, saj moramo biti še vedno previdni. Požar je namreč prešel v podtalni požar in na kakršnem mestu bi lahko nastal ponoven izbruh," je za TV Slovenija pojasnil vodja intervencije Simon Vendramin.

Tudi skupni seštevek sodelujočih gasilcev bo znan v prihodnjih dneh. Kot je ocenil Vendramin, jih je čez dan in noč sodelovalo od 300 do 550.

Požar so gasili tudi z novimi letali za gašenje air tractor. Foto: URSZS
Požar so gasili tudi z novimi letali za gašenje air tractor. Foto: URSZS

Navedel je še, da bo pripravljena tudi analiza samega požara, "da vidimo, kaj v bistvu je bilo dobro, kaj bi bilo treba še popraviti, tako da bomo naslednjič boljši". Veliko pa so se naučili že iz velikega požara na Krasu pred dvema letoma, je potrdil.

Požar je v četrtek izbruhnil blizu vasi Škrbina pod Trsteljem v neposredni bližini požarišča katastrofalnega požara izpred dveh let, nato pa zajel skoraj celoten Trstelj. Gasilcem je delo oteževala močna burja, tudi s pomočjo novih letal za gašenje air tractor in brezpilotnih letalnikov pa so ognjene zublje hitro in uspešno obvladali.

Dež pomagal gasilcem

Vodja izmene gasilcev Boris Peternelj je za Radio Slovenija povedal, da je bila noč mirna, dež pa jim je pomagal dokončno pogasiti požarišče. "Do dežja so ekipe na terenu oddaljevale robove požarišča in sanirale te robove. Požar je lokaliziran, dejansko pa je tudi pogašen," je dejal Peternelj. Kot je poročal novinar Radia Slovenija Andrej Šavko, 327 gasilcev ponoči ni imelo težav z vetrom ali strelami, zaradi dežja pa niso uporabljali letalnikov s termovizijo.

Posledice požara so poročanju Radia Slovenija že začeli odstranjevati tudi gozdarji, obsekavanje gozdnih cest in protipožarnih presek pa bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh.

Požar na Krasu je pogašen