Požar sta v četrtek čez dan gasila tudi dva air tractorja s kapaciteto 3000 litrov vode, ki jo lahko odvržeta pri hitrosti okoli sto kilometrov na uro. Foto: BoBo
Požar sta v četrtek čez dan gasila tudi dva air tractorja s kapaciteto 3000 litrov vode, ki jo lahko odvržeta pri hitrosti okoli sto kilometrov na uro. Foto: BoBo

Ponoči je nad požariščem bedelo več kot 400 gasilcev in pripadnikov služb za zaščito in reševanje. Vodja nočne izmene na požarišču Boris Peternelj je za Radio Slovenija povedal: "Požar smo omejili, ni novih žarišč. /.../ Malo nam je nagajala burja, ampak kljub temu ni bilo kakšnih večjih težav ponoči."

Kot je še povedal Peternelj, trenutno ni videti odprtih žarišč in odprtih plamenov. Po njegovi oceni sicer trenutno gori še na okrog 100 hektarjih površin.

Iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko so sporočili, da so se ponoči še pojavljala posamezna žarišča, tudi zaradi vetra, ki pa je proti jutru izgubljal moč. Ob tem so dodali še: "Več kot 400 gasilcem in gasilkam je ponoči uspelo nekako obkoliti celotno požarišče, v veliko pomoč pa jim je bil tudi brezpilotni letalnik, s katerim se je nadzorovalo celotno območje."

Okoli 420 gasilcev s 122 vozili je gasilo in čistile rob požarišča. Ekipe so se na liniji požarišča združile in ga obkrožile. Za nadzor območja in posnetke stanja so si pomagali tudi z brezpilotnim letalnikom, so na družbenih omrežjih zapisali na Gasilski zvezi Slovenije.

Previdno na cestah

Zaradi požarov na Krasu je promet na nekaterih odsekih zaprt ali močno oviran. Zaprte so lokalne ceste Renče–Temnica, Lipa–Dornberk in Komen–Škrbina–Šibelji.

Občasno pričakujte tudi konvoje gasilskih vozil. Na prometnoinformacijskem centru prosijo, da jim omogočite čim varnejši in čim hitrejši prehod.

Podrobneje o stanju na cestah.

Primorskim kolegom so, ko se je zdanilo, na pomoč prišli gasilci iz Gorenjske ter Notranjske regije in regije Ljubljana I, so pojasnili na Gasilski zvezi Slovenije. Pomagajo pri čiščenju roba požarišča in končnem gašenju.

Čez dan bodo poskušali požar popolnoma pogasiti, je za Radio Slovenija povedal Marko Adamič iz Gasilske zveze Slovenije, a hkrati opozoril, da to ne bo preprosto: "Ker vemo, kras je kras. Ko že misliš, da je pogašeno, vznikne nov požar. Pogorišča je zdaj približno 150 hektarjev, ga bo pa verjetno še več, ker površina še ni natančno izračunana. Je pa na zelo strmem pobočju. To pomeni, da je treba vložiti še trikrat več naporov kot na ravninskem delu."

Sorodna novica Požar se ne širi več, z njim se spopada 420 gasilcev. V pomoč so dobili brezpilotne letalnike.

Danes je na razpolago za gašenje in nadzor požara enaka sestava ekip kot včeraj, je za Radio Slovenija pojasnil poveljnik republiškega štaba Civilne zaščite Srečko Šestan: "To pomeni dva air tractorja in dva helikopterja. Na razpolago imamo tudi pilatus slovenske vojske, morda tudi še en helikopter. Imamo pa tudi v sosednji Italiji na razpolago kakšen helikopter, ne pa letal."

Po poročanju novinarke TV Slovenija Petre Marc je že ob 7. uri vzletel prvi helikopter SV, eno uro pozneje mu je sledil še drugi. Ob 11. uri naj bi poletela tudi oba air tractorja.

Čez dan bo predvidoma sledila sanacija robov požarišča in po potrebi – predvsem zaradi morebitnih prikritih žarišč in vetra – tudi nadaljnje gašenje, še dodajajo v štabu vodje posredovanja.

Po dozdajšnjih ocenah pristojnih služb so ognjeni zublji uničili med 130 in 150 hektarji gozdnih površin na tem delu goriško-komenskega Krasa, je poročal Valter Pregelj za Radio Slovenija.

Ob 11. uri bodo zaradi požara na TV Slovenija 1 izredna poročila.

Dopoldne si bo prizorišče požara ogledal tudi premier Robert Golob. Predsednik vlade namreč opravlja tudi funkcijo ministra za obrambo. Ker je bil v četrtek v tujini, se bo podal na Kras danes. Kot so sporočili z ministrstva za obrambo, se bo seznanil z operativnim delovanjem enote za gašenje iz zraka, ki deluje v okviru Uprave RS za zaščito in reševanje, ter si ogledal odmet vode iz dveh letal air tractor, ki pomagata pri gašenju.

Dva požara izbruhnila skoraj sočasno

Požar je po podatkih uprave za zaščito in reševanje nastal v četrtek (včeraj) malo pred 10. uro v bližini naselij Šibelji in Škrbina v občini Komen. Gorelo je na pobočju Trstelja in sosednjega Kačnika, torej na območju, kjer je bilo v preteklosti več požarov. Ker se je požar začel kot dva posamezna požara, so se pojavili sumi, da bi lahko bil podtaknjen, kar preiskuje policija, vendar za zdaj teh sumom še ni potrdila.

Sorodna novica Jušić glede ugibanj o požigu: Gre za dezinformacije

Air tractorja sta se izkazala

Prvič po največjem požaru v zgodovini Slovenije pred dvema letoma so pristojni, kot omenjeno, uporabili letali za gašenje air tractor. Soglasno ugotavljajo, da se je nakup izkazal za smotrnega. Kot je v četrtek popoldne dejal generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin, sta letali v ključni prvi uri požara dostavili večje količine vode in "to je pri širjenju naredilo ključni efekt".

V pol ure sta dostavili toliko vode, kot bi je sicer v petih urah. Obe letali sta po vodo v dogovoru z italijanskimi gasilci leteli v Tržaški zaliv, kar je izjemno blizu; en krog traja okoli 12 minut. Vsako letalo je 25-krat odvrglo vodo na požar, je navedel Behin. V prvi uri in pol sta odvrgli 36 ton vode, poroča TV Slovenija.

Letali sta bili z izjemo krajšega odmora za počitek pilotov in dotakanje goriva nenehno v zraku. Gasili sta do večera, sledilo je čiščenje na Brniku zaradi zajemanja slane vode. Letali pilotirajo trije piloti iz tujine. V letu dni so sicer že usposobili in izobrazili dva slovenska pilota, ki pa še nimata dovolj ur letenja, da bi lahko samostojno izvajala zahtevne operacije. Sedela sta na pomožnih sedežih, spremljala delo in pomagala pri koordinaciji.