Požar gasita tudi dva air tractorja, ki lahko prevažata 3000 litrov vode, ki jo lahko odvržeta pri hitrosti okoli sto kilometrov na uro. Za polnjenje vodnega rezervoarja potrebujeta 15 sekund. Medtem imajo navadni helikopterji zmogljivost do 900 litrov vode, ki jo odvržejo med lebdenjem. Foto: BoBo
Požar gasita tudi dva air tractorja, ki lahko prevažata 3000 litrov vode, ki jo lahko odvržeta pri hitrosti okoli sto kilometrov na uro. Za polnjenje vodnega rezervoarja potrebujeta 15 sekund. Medtem imajo navadni helikopterji zmogljivost do 900 litrov vode, ki jo odvržejo med lebdenjem. Foto: BoBo
Posnetek evropskega satelita Copernicus Sentinel, ki je nastal danes. Foto: Esa Copernicus Browser
Posnetek evropskega satelita Copernicus Sentinel, ki je nastal danes. Foto: Esa Copernicus Browser

Podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije ter lokalni kraški gasilec Marko Adamič je okoli 19. ure za TV Slovenija poudaril, da so določeni odseki požara pod kontrolo, ne pa čelo in rep požara, in sicer zaradi strmega, nevarnega kraškega terena.

Teren je namreč težko prehoden, ponekod nedostopen, delo na terenu ovira huda vročina. Omejitve so tudi pri številu gasilcev na območju – pretirana "gneča" je lahko nevarna in hitro pripelje do nesreč.

"Požar se stalno ponavlja. Kljub temu, da ga gasilci polivajo, se za njimi požar ponavlja," je opisal dogajanje. Trenutno gasita dva helikopterja Slovenske vojske, pomaga tudi policijski helikopter s termokamero, ki nadzira teren.

Gasilci se po besedah Adamiča najbolj bojijo burje, ta se lahko okrepi in širi požar. Bojijo se tudi pojava podtalnih požarov, ki bi se lahko nepričakovano pojavili in ušli izpod nadzora. Opozoril je: "Ko ima hudič mlade, nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo."

"Strateški načrt" je požar ponoči omejiti, podnevi v petek pogasiti, nato postaviti požarno stražo, je navedel v četrtek zvečer.

Adamič je posebej pohvalil letala air tractor, ki sta gasila vse do večera: "Klical sem prek centra za obveščanje, v 25 minutah sta bila na Krasu in odvrgla prvo vodo." Brez njih bi se požar razširil še veliko bolj, tudi na 500 hektarjev.

S požarom na krasu se bojujejo tudi zračna plovila
Civilna zaščita je sicer okoli 16. ure prek digitalnih družbenih omrežij sporočila, da je požar pod nadzorom, a so se razmere očitno spremenile. Foto: Regijski štab CZ za severno Primorsko /Ervin Čurlič
Civilna zaščita je sicer okoli 16. ure prek digitalnih družbenih omrežij sporočila, da je požar pod nadzorom, a so se razmere očitno spremenile. Foto: Regijski štab CZ za severno Primorsko /Ervin Čurlič

Več gasilcev ponoči

Vodja intervencije Simon Vendramin je v izjavi za javnost okoli 17. ure poudaril, da se je razplamtela večja požarna linija na severni strani Trstelja.

Čez dan se z ognjem na terenu bori 250 gasilcev ob pomoči policije, vojske, zrakoplovov in zavoda za gozdove. Vendramin upa, da jim bo uspelo zvečer ali ponoči, ko se bo intenziteta požara zmanjšala, ustaviti požar v zdajšnjih okvirih. Na poti so gasilske okrepitve, pričakuje se skupno 350 gasilcev.

Vendramin je poudaril, da je intenziteta požara bistveno manjša kot leta 2022, a da se nikoli ne da predvideti, kaj vse se lahko zgodi.

Po najnovejših informacijah gori okoli 140 hektarjev, je navedel vodja intervencije. Boljše podatke bo zagotovil evropski satelitski sistem Copernicus.

Noben objekt ni ogrožen. Dopoldne je slabše kazalo planinski koči in oddajniku RTV SLO, vendar so gasilci objekta zavarovali. Med to intervencijo so rešili tudi čredo ovac.

Vendramin je ocenil, da bo intervencija trajala še nekaj dni, tudi zato, ker bo na požarišču treba zagotavljati požarno stražo. Foto: BoBo
Vendramin je ocenil, da bo intervencija trajala še nekaj dni, tudi zato, ker bo na požarišču treba zagotavljati požarno stražo. Foto: BoBo

Ognjeni krst za slovenski letali air tractor

Marko Adamič. Foto: BoBo
Marko Adamič. Foto: BoBo

Tudi generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je omenil izjemno vlogo letal air tractor. Letali sta v ključni prvi uri požara dostavili večje količine vode in "to je pri širjenju naredilo ključni efekt". V pol ure sta dostavili toliko vode, kot bi jo sicer v petih urah. Obe letali sta po vodo v dogovoru z italijanskimi gasilci leteli v Tržaški zaliv, kar je izjemno blizu; en krog traja okoli 12 minut. Vsako letalo je 25-krat odvrglo vodo na požar, je navedel Behin.

V prvi uri in pol sta odvrgli 36 ton vode, poroča TV Slovenija.

Groza me spreletava. Po tistem požaru dolgo nisem nehala slišati, kar se je dogajalo, helikopterje ... Ko sem danes to videla, sem rekla, joj, ali se kdo poigrava z nami, da moramo spet to doživljati? Ker takrat ni bilo lepo. [...] Pobirala sem slive in slišala sireno. Pogledala sem in mislila, da so oblaki, potem pa sem videla, da je dim in šla pogledat. Pol vasi je gledalo.

Domačinka za Radio Slovenija

Letali sta bili z izjemo krajšega odmora za počitek pilotov in dotakanje goriva nenehno v zraku. Gasili sta do večera, sledil čiščenje na Brniku zaradi zajemanja slane vode. Letali sicer pilotirajo trije iz tujine. V letu dni so sicer že usposobili in izobrazili dva slovenska pilota, ki pa še nimata dovolj ur letenja, da bi lahko samostojno izvajala tako zahtevne operacije. Dva slovenska pilota sta sedela na pomožnih sedežih, spremljala delo in pomagala pri koordinaciji.

"Za jutri smo imeli napovedano prvo vajo prikaza gašenja tukaj v neposredni bližini, na žalost smo morali to narediti danes v polni luči," je pojasnil.

Sledi "mukotrpno" delo gasilcev na terenu, je še napovedal Behin.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je navedel, da so trije gasilci zaradi dela v izjemni vročini in vdihavanja dima potrebovali zdravniško pomoč, a da jim gre na bolje.

Požar se je po podatkih uprave za zaščito in reševanje začel malo pred 10. uro v bližini naselij Šibelji in Škrbina v občini Komen. Gori na pobočju Trstelja in sosednjega Kačnika, torej na območju, kjer je bilo v preteklosti več požarov. Požar se je torej začel kot dva posamezna požara, in tudi zato so se pojavili sumi, da bi lahko bil podtaknjen, kar preiskuje policija (več o tem spodaj).

V bližini požara je tudi mednarodni daljnovod, ki povezuje Slovenijo in Italijo. Lokalni daljnovodi so zaradi varnosti odklopljeni, popoldne je bil odklopljen tudi meddržavni 400-kilovoltni daljnovod Sredipolje (Redipuglija)–Divača.

Poklukar: Sistem civilne zaščite deluje

Stanje popoldne. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Stanje popoldne. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Kraj je popoldne obiskal tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je v izjavi za javnost ocenil, da je "zadeva zdaj nekoliko pod kontrolo", pri čemer je dodal, da lahko zaradi vetra in vročine ponovno vzplamti.

Tudi zato Poklukar poziva ljudi, naj ne hodijo v bližino požarišč. Stanje je nevarno ne le zaradi samega ognja, ampak tudi zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev, ki so na tem območju posejana še iz prve svetovne vojne. Prav tako je pozval ljudi k strpnosti na cestah, saj bo te dni zaradi prihoda na intervencijo veliko gasilskih in drugih ekip, obenem pa se obeta eden prometno najbolj obremenjenih koncev tedna zaradi dopustov.

Sorodna novica V požarih v Makedoniji pomagata tudi SV in policija. Če ju bodo potrebovali, se bosta vrnila domov.

"Sistem civilne zaščite deluje," je ocenil Poklukar. Meni, da je Slovenija letos odpornejša proti požarom v primerjavi z letom 2022, še posebno zaradi aktivacije novih letal air tractor in novega policijskega helikopterja.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec je spomnil, da en helikopter slovenske vojske in en helikopter slovenske policije pomagata pri podobnih nalogah v Makedoniji. Ko so se odločali, ali gredo čez vikend na pomoč v Makedonijo, so razmišljali tudi o tem, kaj bo, če se nam zgodi, kar se nam je zgodilo.

"Ocena je bila, da so air tractorji tista zmogljivost, ki nam omogoča takojšen in kvalitativno ogromen odziv in sedaj se je to tudi pokazalo in dokazalo. Tudi ta trenutek je ocena na terenu, da potrebe po tem, da bi helikopterja iz Makedonije umikali v Slovenijo, ni. To oceno bomo vsak dan ažurirali," je napovedal. Spomnil je tudi na pomoč, ki jo je Makedonija nudila Sloveniji v lanskih ujmah.

Poveljnik sil Slovenske vojske Boštjan Močnik je dodal, da je bila vojska aktivirana po načrtu Vihra, ta trenutek pa izvaja podporo civilni zaščiti po segmentih logistične podpore, gašenju iz zraka, na razpolago pa imajo tudi več vojakov v pripravljenosti, če se bo izkazala potreba po fizični pomoči na lokacijah gašenja tudi v prihodnje.

Letalo spartan še ni pripravljeno na gašenje, saj še nima gasilskega modula. Odvrglo bo lahko po 9000 litrov vode na polet. Foto: Bruno Toič/X/Mors
Letalo spartan še ni pripravljeno na gašenje, saj še nima gasilskega modula. Odvrglo bo lahko po 9000 litrov vode na polet. Foto: Bruno Toič/X/Mors

Ogenj 100 metrov od koče na Trstelju

Na Trstelju sta tudi Stjenkova planinska koča in oddajnik RTV Slovenija. Upravnik koče, ki jo upravlja Planinsko društvo Nova Gorica, Boštjan Božič, je popoldne ocenil, da ogenj gori le okoli 100 metrov od koče.

Oddajnik Radiotelevizije Slovenija in pripadajoča infrastruktura trenutno naj ne bi bila ogrožena, so potrdili na RTV SLO. Kot so dodali, kaže, da se požar premika v drugo smer, stran od oddajnika. Razmere kljub temu budno spremljajo.

Minister za notranje zadeve Poklukar je na novinarski konferenci okoli 17. ure dejal, da je oddajnik na Trstelju, kjer imajo različne službe telekomunikacijske naprave, za zdaj zavarovan, ni pa še rešen.

Je bil požar podtaknjen?

Po neuradnih informacijah Televizije Slovenija naj bi bil požar podtaknjen na dveh mestih, a uradnih potrditev o tem še ni.

Generalni direktor Policije Senad Jušić je glede navedb, da je bil požar podtaknjen, na popoldanski novinarski konferenci dejal, da "gre za dezinformacijo". "V zvezi s tem še vedno poteka intenzivna kriminalistična preiskava, kriminalisti bodo z ogledom kraja pogorišča ali izhodišča požara potrdili ali ovrgli sume v povezavi s predmetnim kaznivim dejanjem."

Minister za notranje zadeve Poklukar je dejal le, da zadevo preiskuje policija in da preiskava še ni končana.

Kot so za portal N1 povedali na koprski policijski upravi, so tudi oni prejeli obvestilo, da naj bi na območju pred požarom opazili vozila, ki naj v to okolje ne bi spadala. Kot so dodali, vse informacije še preverjajo.

Sum, da so bili na delu požigalci, se je pojavil tudi ob požarih na goriškem Krasu pred dvema letoma, a so takrat kriminalisti Policijske uprave Nova Gorica v preiskavi okoliščin ugotovili, da ogenj ni bil podtaknjen.

Video: Pogled na požar s helikopterja, (avtor Luka Narad)

Pogled na požar s helikopterja, (avtor Luka Narad)

Video: Na pomoč na Kras so takole odšli gorenjski gasilci

Odhod gasilcev iz GZ Kranjska Gora in GZ Jesenice ter GARS Jesenice na pomoč (avtor Andraž Lavtižar)
Foto: Uporabnik/Rok Peric, Cimet studio
Foto: Uporabnik/Rok Peric, Cimet studio

Premier Golob v petek na kraj požara

Predsednik vlade Robert Golob, ki opravlja tudi funkcijo ministra za obrambo in je trenutno v tujini, z zaskrbljenostjo spremlja nov požar na Krasu. Zahvaljuje se vsem, ki pomagajo na terenu, da ga čim prej pogasijo, je vladni urad za komuniciranje (Ukom) zapisal na omrežju X. Premier si bo prizorišče požara ogledal v petek.

"Odločitev za nakup letal air tractor se je izkazala za upravičeno, saj smo letošnje požare pričakali pripravljeni. Gašenje iz zraka se v primeru takšnih požarov, kot jih imamo v Sloveniji, izkazuje za ključno pomoč gasilcem na terenu," so še poudarili na Ukomu.

Če bi bilo treba, je na tleh v pripravljenosti še pilatus PC6, ki lahko prepelje 700 litrov vode, in še en helikopter bell 412, vendar bi bila v primeru rabe tega helikopterja za gašenje prekinjena helikopterska nujna medicinska pomoč v Mariboru. Foto: BoBo
Če bi bilo treba, je na tleh v pripravljenosti še pilatus PC6, ki lahko prepelje 700 litrov vode, in še en helikopter bell 412, vendar bi bila v primeru rabe tega helikopterja za gašenje prekinjena helikopterska nujna medicinska pomoč v Mariboru. Foto: BoBo

Dodali so, da je premier Golob v rednem stiku s poveljnikom civilne zaščite Srečkom Šestanom in državnim sekretarjem na ministrstvu za obrambo Damirjem Črnčecem, ki je danes (četrtek) prišel na požarišče.

Odzvala se je tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. "Z zaskrbljenostjo spremljam izbruh požara na Krasu in se zahvaljujem vsem, ki pomagate pri njegovem obvladovanju. Na ministrstvu se bomo polno angažirali, če bo potreba po mednarodni pomoči," je objavila na omrežju X.

Gašenje otežuje burja

Burja, ki otežuje delo gasilcem, bo po napovedih vremenoslovcev pihala še danes in tudi v petek, ponoči bo prehodno nekoliko oslabela. Ponehala pa bo verjetno šele v soboto zvečer, je povedal vremenoslovec agencije za okolje Andrej Velkavrh. V noči na soboto bi ob tem lahko na Krasu padlo tudi nekaj dežja.

Požar na Krasu

Kaj pomeni, da je aktiviran državni načrt

Glede na podatke uprave za reševanje in zaščito so bili gasilci o požaru obveščeni malo pred 10. uro. Ob 10.34 je poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan aktiviral tudi Državni načrt zaščite in reševanja ob požaru v naravnem okolju. Kaj to pomeni? Na tej podlagi je dana možnost, da se aktivirajo gasilci po celi Sloveniji, seveda iz območij, ki niso ogrožena. Ker v Sloveniji prevladujejo predvsem prostovoljna gasilska društva, pa je še bolj pomembno, da je z aktiviranjem načrta država nase prevzela vse stroške intervencije. Torej od goriva, plačevanja nadomestila za odsotnost iz dela prostovoljnim gasilcem, kot tudi povrnitev stroškov za vso opremo, ki bi bila uničena med gašenjem požara, je poročal Radio Slovenija.

Z aktiviranjem načrta so aktivirane tudi enota za neeksplodirana ubojna sredstva, nad območjem požara pa so tudi zaprli zračni prostor, druge predele okoli požara pa pregledujejo letala nekaterih aeroklubov. Tako bodo na podlagi načrta že popoldan na požarišče za 24 ur prišle tudi gasilne enote iz Ljubljanske in notranjske regije, moštvo pa se bo menjavalo na 12 ur. Iz izkušenj iz požara pred dvema letoma pa bodo tokrat prvič uporabili novo taktiko, po kateri se menja samo moštvo, oprema in gasilska vozila pa ostanejo na požarišču.

Požar na Krasu je izbruhnil le dan po tem, ko je uprava za zaščito in reševanje v sredo za večji del Primorske razglasila veliko požarno ogroženost. Aktiviran je tudi državni načrt zaščite in reševanja. Foto: Gasilska zveza Slovenije
Požar na Krasu je izbruhnil le dan po tem, ko je uprava za zaščito in reševanje v sredo za večji del Primorske razglasila veliko požarno ogroženost. Aktiviran je tudi državni načrt zaščite in reševanja. Foto: Gasilska zveza Slovenije

Zaprtih več cest, pristojni ljudi pozivajo, naj se požarišču ne približujejo

Poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je tamkajšnje prebivalce pozval, naj omogočijo prednost interventnim vozilom in naj ne hodijo na požarišče zaradi lastne varnosti. Policija prebivalce opozarja tudi, da je na kraju požara prepovedano letenje z brezpilotnimi letalniki.

Zaradi požara in intervencije je po podatkih prometnoinformacijskega centra promet na nekaterih cestnih odsekih zelo moten, zaprte pa so ceste Renče–Temnica, Lipa–Dornberk in Komen–Škrbina–Šibelji. Ogenj je sicer med drugim viden tudi z vipavske hitre ceste.

Občina Renče-Vogrsko zaradi toplotne obremenitve in dima, ki bi ga lahko prinesel veter, občanom odsvetuje zadrževanje na prostem.

Na območju požara so tudi neeksplodirana ubojna sredstva. Kot je ob tem dejal poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Darko Zonjič so poti, kjer poteka gašenje, sicer načeloma varne. Glede na informacije iz terena je ena granata med požarom že eksplodirala, a so bili gasilci na varni razdalji.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je prek omrežja X ob obsežni intervenciji izrekla hvaležnost in podporo gasilcem, lokalne prebivalce pa je pozvala, da v teh težkih trenutkih ostanejo mirni in dosledno upoštevajo navodila pristojnih za zagotovitev varnosti.

Dve leti od največjega požara v zgodovini samostojne Slovenije

Požar je sicer izbruhnil le dan po tem, ko je uprava za zaščito in reševanje v sredo razglasila veliko požarno ogroženost za območje Istre, Krasa, Postojne, Pivke, Ilirske Bistrice, Vipavske doline, Goriške, Brd in Kanala.

V teh dneh sicer mineva dve leti od začetka velikega požara na Krasu, ki je leta 2022 zajel več kot 2000 hektarjev italijanskega in slovenskega dela planote Kras in se v zgodovino zapisal kot največji požar od osamosvojitve Slovenije dalje.