Policijski helikopter. Foto: Policija
Policijski helikopter. Foto: Policija

Letalska policijska enota je z dežurno ekipo gorskih reševalcev v petek pri Bivaku pod Skuto s helikopterjem poskušala pomagati psu, ki je bil življenjsko ogrožen. Kljub hitri pomoči in podanim navodilom veterinarja je pes poginil. Okoliščine kažejo na toplotni udar, možen pa je tudi ugriz kače, pravijo na policiji.

Opozarjajo, da so psi bistveno bolj občutljivi na vročino kot ljudje, zato jih je treba v vročini še posebej varovati, zlasti v gorah nad gozdno mejo, kjer ni sence in možnosti ohladitve in kjer so dodaten vir vročine tudi pregrete skale. "Če je vroče človeku, je živali še bolj. Izogibajte se temu in obvarujte živali, ki so odvisne od vas in vaših odločitev," pozivajo.

Poleg reševanja psa je policijski helikopter z dežurno ekipo v gore v zadnjih dveh dneh poletel še osemkrat. V petek so morali na Planiko zaradi prijave bolezenskega stanja pri pohodnici, na Golarjevo peč pa zaradi izgubljenih pohodnikov. V soboto sta se v Severni Triglavski steni in Prisojniku zaradi padca iz stene pri alpinističnem vzponu poškodovala alpinista. Na Raduhi in Ojstrici sta se poškodovala pohodnika, na Rjavini in Begunjščici pa je policijski helikopter z dežurno ekipo reševal onemogle pohodnike.

Iztrgalo se je več varoval

Okoliščine kažejo, da je v Prisojniku alpinist padel zaradi odloma skale. Med padanjem je iz stene zaradi silovitosti padca iztrgal več varoval, pri tem padel mimo soplezalca in obvisel na vrvi, potem ko ga je soplezalcu uspelo zadržati. Huje poškodovanega so odpeljali v zdravstveno ustanovo.

Na Begunjščici pa sta zaradi neprimerne opreme in popolne nepripravljenosti onemogla dva slovenska pohodnika s športnimi copati in malo vode. Po okoli šestih urah hoje sta onemogla pred vrhom gore.

Policija opozarja na nevarne razmere v gorah in poziva k večji previdnosti in odgovornosti. "Da se nekdo izgubi, je onemogel, izčrpan ali pa ga je strah, pomeni, da se ni pripravil na turo, je ni načrtoval in je nikakor ni prilagodil svojim psihofizičnih sposobnostim," menijo na policiji in dodajajo, da je tudi pri hoji v gorah potrebna postopnost, da je torej treba začeti s preprostimi turami in nato težavnost stopnjevati, pomembno je tudi upoštevati vreme in druge dejavnike.