Razbita je tudi plošča z imeni 24 meščanov Ljubljane, ki so 13. oktobra 1942 padli pod streli fašistov. Foto: MOL
Razbita je tudi plošča z imeni 24 meščanov Ljubljane, ki so 13. oktobra 1942 padli pod streli fašistov. Foto: MOL

"Marsikateri mimoidoči Ljubljančan se je danes ustavil v Ulici talcev za Poljansko gimnazijo, pri spomeniku 24 talcev. Korak mu je zastal ob pogledu na vandalsko razbitje visoke kamnite vaze, ki je ob padcu preklala na več delov tudi ploščo z imeni 24 talcev," so sporočili z Zveze Združenj borcev za vrednote NOB-ja Ljubljana.

Dejanje so v zvezi označili za vandalizem in sovražno dejanje. "Tako masivno kamnito vazo bi težko podrl tudi kakšen orkan. To so lahko storile le roke nekoga ali več njih, ki so se nad spomenikom znesli z enim samim namenom: sovraštvom nad vsemi, ki so nam priborili svobodo izpod jarma fašizma in nacizma in vseh, ki so okupatorju zvesto služili. Ampak za večino Ljubljančanov še danes velja, da se ne bomo uklonili tistim, ki želijo spremeniti našo zgodovino. Svoboda je samo ena, in te ne bomo dali," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Na Mestni občini Ljubljana pa so pojasnili, da so poškodbo zjutraj že prijavili policijski postaji Ljubljana center. Poškodovane dele bodo odpeljali v delavnico. "Prvi vtis je, da gre za vandalizem," so dodali. Policisti o dogodku še zbirajo obvestila, o vseh ugotovitvah pa bodo obvestili pristojno državno tožilstvo, so sporočili.