Ročne bombe in granate se pogosto pojavljajo v medsebojnih kriminalnih obračunavanjih. Foto: EPA
Ročne bombe in granate se pogosto pojavljajo v medsebojnih kriminalnih obračunavanjih. Foto: EPA
Million club
Zadnji dogodek, ki je razburil javnost, je bila eksplozija pred hotelom Creina. Foto: MMC RTV SLO
Dobruška vas
Takšno razdejanje je zapustil napad z bombo v Dobruški vasi, kjer sta umrli mati in hči. Foto: MMC RTV SLO

Šipe so v središču Kranja pokale tudi sredi maja, ko sta neznanca odvrgla ročno bombo pred stavbo policijske postaje. Ranjenih na srečo takrat ni bilo, nastala je le gmotna škoda na stavbi in parkiranih avtomobilih. Pred dnevi je neznanec ročno bombo uporabil kot sredstvo za rop, saj jo je sredi noči odvrgel pred nakupovalno središče v Mariboru in upal, da bo razneslo tudi bančni avtomat. A eksplozija ga je le poškodovala, ne pa uničila, zato je denar ostal na varnem.

Od kod pravzaprav izvirajo uporabljene bombe? Na policiji med drugim pojasnjujejo, da se Slovenija nahaja na t. i. balkanski poti, po kateri tuje in domače kriminalne združbe tihotapijo orožje in podobno prepovedano blago iz držav Bližnjega vzhoda in zahodnega Balkana v EU.

Prisebnosti policistov na mejnem prehodu Dobova gredo zasluge, da se julijski dan ni končal tragično, saj so preprečili aktiviranje ročne bombe, ki je bila v rokah 59-letnega hrvaškega državljana Josipa Zagajskega. Preiskava je pokazala, da je bil Zagajski opremljen kar s petimi ročnimi bombami tipa M-75, namenjen pa je bil naravnost pred slovenski parlament, kjer je nameraval napasti premierja Boruta Pahorja.

Število obravnavanih kaznivih dejanj, ki so bila storjena s predmeti, polnjenimi z eksplozivnimi snovmi, in ročno bombo (vir: Policija):

2005 2006 2007 2008
Izsiljevanje 0 0 2 0
Ogrožanje pri pretepu/prepiru 0 0 2 0
Zelo huda telesna poškodba 0 0 0 1
Poškodovanje tuje stvari 9 8 12 14
Uboj 3 0 0 0
Umor 1 0 2 0

Marca 2007 pa se tragično končalo v Veliki Dolini pri Brežicah, kjer je 44-letnik s strelnim orožjem grozil sosedom, ob posredovanju policije pa je aktiviral še ročno bombo. Eden izmed policistov je zaradi zavarovanja življenj sprožil strel in napadalca zadel, pri tem pa je ročno bombo razneslo. Napadalec je bil na mestu mrtev. Kar dve življeni pa je junija 2005 zahtevala eksplozija v romskem naselju Dobruška vas pri Novem mestu, v kateri sta umrli 46-letna ženska in njena 21-letna hči. Osumljenci so iz avtomobila vrgli ročno bombo, ki je pristala v spalnici, kjer sta spali žrtvi.

Nezakonita izdelava, prodaja, kupovanje ali hramba orožja - od strelnega orožja, streliva, eksploziva, vojaškega orožja in opreme do biološkega in kemičnega orožja - se kaznuje z zaporno kaznijo od šesth mesece do petih let. Če pa gre za orožje v posebej veliki količini ali vrednosti ali pomeni hudo nevarnost, pa storilca, če ta pripada hudodelski združbi, čaka od enega do deset let zapora.

K uporabi ročnih bomb se pogosto zatekajo tudi naši južni sosedi. V petek je upokojeni zdravnik in vzreditelj pasemskih psov iz Varaždina med policiste in rubežnike, ki so pred njegovo hišo prišli zaradi zaplembe premoženja, vrgel kar tri. Konec julija so 38-letniku iz Županje izklopili elektriko, kar ga je tako razbesnelo, da je se je odpravil v pisarno direktorja elektrarne in tam aktiviral ročno bombo. Direktor je bil ranjen, hudo pa je bil poškodovan tudi napadalec, saj mu je eksplozija odtrgala dlan.

V začetku oktobra je počilo tudi v Beogradu, saj sta dva neznanca ponoči odvrgla ročno bombo pred poslopje srbske televizije Pink, ranjenih k sreči ni bilo. Manj sreče je imel marca 2004 varnostnik pred rezidenco tedanjega kosovskega voditelja Ibrahima Rugove, ki ga je ranila ročna bomba, ki so jo neznanci ob prvi obletnici smrti srbskega premierja Zorana Djindjića na vrt pred hišo. Strto srce in ranjen moški ponos pa sta pomagala aktivirati ročno bombo, ki jo je pred stanovanjsko hišo v bosanskem Tešnju vrgel 17-letni Mirza. Tam je namreč živela 15-letna Esmina, ki je vztrajno zavračala njegova povabila na zmenek. Uničenim ljubezenskim sanjam mladeniča se je na srečo pridružilo le pročelje hiše.