Acer bo pomembno vlogo imel tako pri zagotavljanju delovanja notranjega energetskega trga kot pri spodbujanju večje izrabe obnovljivih virov energije. Foto: EPA
Acer bo pomembno vlogo imel tako pri zagotavljanju delovanja notranjega energetskega trga kot pri spodbujanju večje izrabe obnovljivih virov energije. Foto: EPA
Acer tudi formalno potrjen

To, da bo Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev zaposlila 50 strokovnjakov, je že znano, zanimalo pa nas je, od kod naj bi bili kadri. Na ministrstvu za gospodarstvo so nam pojasnili, da se bodo Slovenci morali prijaviti na javne razpise tako kot vsi drugi državljani EU-ja, a hkrati dodajajo, da je po navadi v podobnih agencijah kot podporno osebje večinoma zaposleno tamkajšnje prebivalstvo. Zaposlovanje je sicer v rokah centralnega sistema EU-ja za zaposlovanje, Espa. Odvisno od integracij notranjega energetskega trga se utegne število zaposlenih tudi povečati.

Kje bo sedež agencije, še ni znano, a gradnja novih prostorov ni predvidena, saj mora biti selitev končana do leta 2010.


Regulacija notranjega energetskega trga
Kot je znano, bo Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) regulirala notranji energetski trg Evropske unije z elektriko in plinom. Hkrati bo Acer dopolnjeval in koordiniral delo nacionalnih regulatorjev, sodeloval bo pri izdelavi evropskih pravil za energetska omrežja, sprejemal obvezujoče odločitve za dostop in zanesljivo delovanje čezmejne infrastrukture, svetoval evropskim institucijam na področju energetskih zadev ter nadzoroval in poročal o dogajanju na energetskem trgu.

Acer bo pomembno vlogo imel tako pri zagotavljanju delovanja notranjega energetskega trga kot pri spodbujanju večje izrabe obnovljivih virov energije, sodeloval pa bo tako z nacionalnimi regulatorji in sistemskimi operaterji kot evropskimi institucijami.

Agencija je temelj tretjega energetskega zakonodajnega svežnja, katerega cilj je liberalizirati notranji energetski trg in zaščititi potrošnika, tako da bi imeli od Acerja koristi tudi končni porabniki.

Acer tudi formalno potrjen