Evropski komisar za energetiko Andris Piebalgs je dejal, da je glavni cilj agencije vzpostaviti okvir za nemoten pretok energije, elektrike in plina prek meja posameznih članic Unije. Foto: EPA
Evropski komisar za energetiko Andris Piebalgs je dejal, da je glavni cilj agencije vzpostaviti okvir za nemoten pretok energije, elektrike in plina prek meja posameznih članic Unije. Foto: EPA
Daljnovod
Direktorica slovenske agencije za energijo Irena Praček je dejala, da je izbor potrditev strokovnega dela na področju energetskih trgov in energetske regulative v Sloveniji. Foto: EPA
Acer tudi formalno potrjen

V službi vlade za razvoj pravijo, da je Slovenija s pridobitvijo sedeža energetske agencije še dodatno utrdila svoj položaj v EU-ju. Dejali so, da je Acer ena pomembnih agencij, ki bo odločilno vplivala na nadaljnji razvoj notranjega energetskega trga Evropske unije. "Odločitev je velik uspeh za Slovenijo in plod skoraj leto dni trajajočih intenzivnih prizadevanj slovenske vlade," so sporočili.

Zadovoljni so tudi v slovenski agenciji za energijo. Direktorica Irena Praček je dejala, da je to potrditev strokovnega dela na področju energetskih trgov in energetske regulative v Sloveniji. Po njenih besedah izbor v praksi pomeni tudi lažje sodelovanje slovenske in evropske agencije.

SLOVENIJA PREMAGALA SLOVAŠKO IN ROMUNIJO
Za sedež Acerja so se, kot je znano, potegovale Bukarešta, Bratislava in Ljubljana. Po prvem krogu glasovanja je dobila najmanj glasov Bukarešta, ki je nato izstopila iz tekme. V drugem krogu je Ljubljana dobila 15, Bratislava pa 11 glasov.
DELO NAJ BI ZAČELI MARCA 2011
Po besedah strokovnjaka Natana Bernota bo delo Acerja vezano predvsem na področje električne energije, pristojnosti pa naj bi bile zelo raznolike, poroča Radio Slovenija. Agencija naj bi delo začela 3. marca 2011, zaposlenih naj bi bilo okoli 50 ljudi, proračun pa naj bi znašal med petimi in šestimi milijoni evrov. Evropski komisar za energetiko Andris Piebalgs je dejal, da je glavni cilj agencije vzpostaviti okvir za nemoten pretok energije, elektrike in plina prek meja posameznih članic Unije.

Omejene pristojnosti
Pristojnosti Acerja so po pojasnilih Pračkove omejene le na čezmejne povezave in čezmejno infrastrukturo, saj ne bo nadomestil državnih energetskih regulatorjev in tudi ne bo imel neposrednih pristojnosti v posameznih državah članicah. "Sprejemal bo formalno nezavezujoče okvirne smernice, pravila in pravilnike, ki pa jih Evropska komisija lahko pretvori v zavezujoče akte," je dejala. Po njenih besedah bo Acer pripomogel predvsem k večji zanesljivosti oskrbe in postopnemu odpravljanju ovir za homogeno delovanje energetskih trgov.

Direktor Holdinga Slovenske elektrarne Borut Meh meni, da je izbor z vidika energetike dobra priložnost za Slovenijo. Izpostavil pa je predvsem sodelovanje z drugimi državnimi regulatorji.

"Izbor pomemben z vidika aktualnih okolijskih vprašanj"
Tudi politiki pozdravljajo izbor sedeža Acerja. Stranka LDS je v sporočilu za javnost zapisala, da je to pomemben uspeh slovenske diplomacije, saj je Slovenija tako postala četrta nova članica EU-ja, ki gosti sedež tovrstne agencije. Acer se jim zdi pomemben tudi z vidika globalnih okolijskih vprašanj.

Franc Bogovič iz SLS-a je medtem zapisal: "Verjamemo, da je to tudi priznanje slovenski energetski stroki. Sedež te agencije v Sloveniji bo tudi pomenil, da se bo Ljubljana postavila na zemljevid evropskih prestolnic tudi v pogledu, da ima slovenska prestolnica sedež ene izmed evropskih institucij oziroma organizacij." Tudi evropska poslanka Romana Jordan Cizelj (EPP/SDS) je izbor pospremila z besedami, da je to rezultat trdega in vztrajnega dela.

Acer tudi formalno potrjen