Foto: EPA
Foto: EPA

V okviru projekta, ki bo prejel evropska sredstva, naj bi bile oblikovane tudi strategije in ukrepi za podporo pozitivnemu diskurzu ter boju proti škodljivim in neresničnim zgodbam.

Pri Evropski komisiji ocenjujejo, da so projekti s tega področja pomembni, ker lahko širjenje napačnih in zavajajočih informacij destabilizira demokracije, škodi vključevanju ljudi LGBTQI+ v družbo in vpliva na volitve.

Rok za oddajo predlogov je 22. september, projekt pa naj bi se začel izvajati septembra prihodnje leto. Prijavijo se lahko univerze, raziskovalna središča, nevladne organizacije, javni organi in drugi. Ta razpis temelji na podobnem projektu, ki se že izvaja na podlagi razpisa, objavljenega julija lani.

Podpora tovrstnim projektom je del širših prizadevanj EU-ja za boj proti dezinformacijam, vključno s kodeksom ravnanja proti dezinformacijam in pobudo EU-ja proti dezinformacijam. Do konca avgusta bodo morale tudi velike spletne platforme opraviti prvo redno oceno tveganja, ki bo vključevala širjenje dezinformacij in neavtentično uporabo njihovih storitev.