Ostajajo neporavnane tudi terjatve stare Ljubljanske banke do hrvaških podjetij, ki jim je dajala posojila. Foto: MMC RTV SLO
Ostajajo neporavnane tudi terjatve stare Ljubljanske banke do hrvaških podjetij, ki jim je dajala posojila. Foto: MMC RTV SLO
Težko izpolnjevanje Hrvaških zavez do EU-ja

Evropska komisija je dopolnila svoje stališče do vprašanja Ljubljanske banke (LB). Izjavili so, da je Hrvaška "potrdila pripravljenost na nadaljevanje pogajanj o tem vprašanju pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v Baslu" (BSI).

Odločitev o pogajanjih pod okriljem Komisije je bila po njenih navedbah sprejeta oktobra 2010 v času pogajanj o poglavju o prostem pretoku kapitala, čemur je sledilo pismo tedanjega ministra za finance, naslovljeno na BIS.

VEČ O TEMI:
Novi list razkriva: Janša zahteva odgovore
Pahor: Iskra na nacionalna čustva lahko vžge plamen


Komisija: Vprašanje je dvostransko
"Nikakršnih indicev nimamo, da se je to stališče spremenilo, še naprej spodbujamo obe strani, naj dosežeta vzajemno sprejemljivo rešitev za to dvostransko vprašanje," so sporočili iz tiskovnega predstavništva komisarja za širitev Štefana Füleja.

V četrtek so v Evropski komisiji v prvem odzivu dejali le, da poznajo zadnji razvoj dogodkov glede Ljubljanske banke, da pa gre za dvostransko vprašanje.

Slovenija nezadovoljna z izjavo komisije ...
Na slovenski strani so s to četrtkovo izjavo izrazili nezadovoljstvo. Veleposlanik pri Evropski uniji Rado Genorio je v pogovorih s kabinetom predsednika Komisije Joseja Manuela Barrosa in kabinetom komisarja Füleja izrazil začudenje in presenečenje nad četrtkovim stališčem.

... komisija izjavo popravila
Četrtkova izjava je namreč po njegovih besedah v nasprotju z uradnim stališčem Komisije, zapisanem v rednem letnem poročilu o napredku Hrvaške iz oktobra 2011 ter v Sklepih sveta za splošne zadeve in tudi Evropskega sveta. Posledično je Komisija objavila dopolnjeno izjavo.

Težko izpolnjevanje Hrvaških zavez do EU-ja