Po besedah Davida Camerona bo ključno, da Velika Britanija ostane enotna. Foto: Reuters
Po besedah Davida Camerona bo ključno, da Velika Britanija ostane enotna. Foto: Reuters
Stephen Crabb
Stephen Crabb je kandidat za novega vodjo konservativcev. Foto: EPA

Premier je poslance nagovoril po vrnitvi z vrha EU-ja. Drugi dan, prvič po 40 letih, poteka brez Velike Britanije. Cameron je odgovoril na skrbi, ki so se pojavile po izglasovanem brexitu, da bi konstitutivni narodi Velike Britanije želeli neodvisnost. Kot pravi, je bistvenega pomena, da v vsakem primeru država ostane enotna. "Obdržati Veliko Britanijo skupaj je ključni nacionalni interes," je dejal parlamentu.

Še pred izvedbo 50. člena premier na pogovore
Takoj po brexitu se je namreč oglasila stranka Sinn Fein, ki je na Severnem Irskem znova poudarila idejo o združevanju obeh delov Irske. Še glasnejša pa je bila škotska nacionalna stranka, ki je že dejala, da bi bilo treba, preden Velika Britanija zapusti EU, izpeljati nov referendum o neodvisnosti, potem ko so jo škotski volivci pred dvema letoma zavrnili. Medtem je škotska prva ministrica Nicola Sturgeon na obisku v Bruslju. Cilj njenega obiska je zaščititi položaj Škotske, kjer so na referendumu v večini glasovali za obstanek v osemindvajseterici, v EU-ju.

Cameron je po izidu referenduma napovedal svoj odstop. Glavni kandidat za njegovega naslednika je nekdanji londonski župan Boris Johnson. Naloga Cameronovega naslednika bo sprožitev izvajanja 50. člena Pogodbe EU-ja, ki govori o izstopu iz Unije. S tem se bodo začela pogajanja z EU-jem o pogojih za izstop. Kot je dejal Cameron, bi lahko njegov naslednik začel pogovore z EU-jem, še predno bi sprožil omenjeni člen.

Cameron pozval Corbyna, naj odstopi
Cameron je tudi opozoril, da se bo Velika Britanija spoprijela s težkimi gospodarskimi časi. "Moramo poskrbeti, da bodo naše javne finance in gospodarstvo še vedno močne. Ne bi bilo prav, da bi ukinili fiskalna pravila. Vlada ne bo opustila predpisov o omejevanju javne porabe," je dejal premier in zavrnil poziv opozicijskega voditelja Jeremyja Corbyna k več naložbam.

Corbyna je medtem pozval, naj odstopi z mesta vodje laburistične stranke. Corbyn, ki so mu v stranki izglasovali nezaupnico, je dejal, da ne namerava odstopiti, saj bi s tem izdal vse, ki so ga podprli. Po porazu na referendumu o članstvu Velike Britanije v EU-ju je laburistično vlado v senci zapustila več kot polovica članov. Cameron je v pozivu Corbynu dejal, da "ni v nacionalnem interesu, da ostaja na svojem položaju". Poziv k odstopu je poudaril z besedami: "Za božjo voljo, pojdi," poroča BBC.

"Moramo določiti pogajalska stališča"
Velika Britanija ne bi smela aktivirati člena o zapustitvi EU-ja, dokler ne določi svoje pogajalske pozicije, so prepričani nekateri poslanci. Vplivni poslanec Andrew Tyrie je dejal, da mora Velika Britanija določiti pogajalska stališče, predno aktivira 50. člen. Po njegovih besedah je ključna naloga, da se doseže najvišja raven dostopa na trg EU-ja, v skladu s potrebo po nadzoru na področju migracij.

Bo Crabb nasledil Camerona?
Britanski vladajoči konservativci so uradno odprli tekmo za Cameronovega naslednika. Kandidati imajo do četrtka priložnost, da se prijavijo za vodenje stranke in vlade. Ime novega vodje bodo konservativci objavili 9. septembra. Za zdaj je kandidaturo uradno napovedal le minister za delo Stephen Crabb, ki mu je podporo že izrekel minister za podjetništvo Sajid Javid.

Za glavna favorita za novega šefa torijcev in vlade veljata notranja ministrica Theresa May, ki naj bi v stranki veljala za kandidatko konsenza, ter vodja tabora za brexit Boris Johnson. Evroskeptičarka Mayeva je številne presenetila, ko se je pred referendumom - v znak discipline v vladi - pridružila taboru za obstanek v EU-ju, a je med kampanjo ostajala v ozadju. Številni torijci v 59-letnici zato vidijo človeka kompromisa, ki bi bil zmožen združiti stranko, globoko razklano glede EU-ja.